Så här dagen efter att min vän smsade mig om Alan Rickmans död, känns världen fortfarande grå. Men här kommer slutligen en sorts sammanfattning över vad jag läste förra året.
Enligt mina anteckningar läste jag 102 titlar, vilket verkar helt otroligt då jag sedan begynnelsen av nedtecknandet, år 2008, aldrig kommit över 90-strecket, men ser man sedan efter hur många bilderböcker jag läste förstår man kanske hur jag lyckades.
Totalt: 102 titlar
Varav bilderböcker: 30
Varav facklitteratur: 12
Varav tecknade serier: 12
Sedan var det mycket som bibliotekspersonal skulle kalla "kapitelböcker för yngre", hcf, men jag har slagit ihop samtliga "kapitelböcker" under beteckningen "romaner" och landade på siffran 38.
Någon månad in på året formulerade jag mina mål som jag skulle ha som motivation till variation och organisation vid val av böcker jag skulle läsa. Jag insåg redan vid skrivandets stund av dessa mål att jag var väldigt optimistisk. Aldrig i livet att jag skulle se det som en utmaning på liv och död och mycket riktigt, slutade jag efter några månader att mäta böckerna jag läste till exempel. Jag tappade lusten, prioriterade annat. Det är okej det också, för man ska läsa det man har lust med.
Här är målen jag skrev upp, tillsammans med slutresultatet.
Efter juni slutade jag mäta böcker. Dels för att det blev krångligt att hålla reda på och dels för att bilderböcker inte är så mycket att mäta. Efter juni hade jag läst 72 cm, i genomsnitt 12 cm/mån. Det skulle ha blivit 144 cm på tolv månader. Jag hade med andra ord klarat detta mål :-) Synd att jag inte fick något riktmärke på hur många centimeter jag läser bara.
- Läsa färdigt minst en serie på minst tre delar
Min intention var att läsa Cărtărescus Orbitór-trilogi, men jag läste istället första delen i Jón Kalman Stefanssóns serie om Pojken, Himmel och helvete. Och tyckte jättemycket om den! Framförallt språket, beskrivningarna om livet, döden och litteraturen och känslan jag fick av det iskalla Island. Tyvärr läste jag inte resterande delar, men förhoppningsvis gör jag det under 2016.
- Läsa tidigare olästa författare
I mitt mål skrev jag att minst hälften av de författare jag läste 2015 skulle vara personer som jag inte hade läst något tidigare av, vilket jag faktiskt gjorde! Det här var dock hemskt svårt att sammanställa, eftersom några av böckerna var skrivna av mer än en person. Det jag har gjort är att vid samarbeten, räkna författarna som singulära i mitt protokoll, dvs en. Skulle samarbetena innehålla författare jag inte läst av något innan, räknade jag dem till de olästa. När det var en pseudonym (läs Robert Galbraith) räknade jag denna under icke-pseudonym (i det här fallet J. K. Rowling, som jag har läst otaliga gånger). Då blev resultatet så här: 22 kända, 65 nya.
- Läsa minst 12 böcker på ett annat språk än svenska
Jag läste två böcker på engelska. Sedan blev det inga fler, vilket jag är något besviken på.
- Läsa minst 12 böcker utgivna 2015
Här är de jag läste i alfabetisk ordning efter titeln:
*Att vara jag, Anna Höglund
*Den ökända historien om Frankie Landau-Banks, E. Lockhart
Det glödande lövet, Daishu Ma
Det här är hjärtat, Bodil Malmsten
Du föll och jag föll för dig, Lina Stoltz
Hönan som drömde om att flyga, Sun-Mi Hwang
Indianlekar, Felicia Stenroth
*När Felix blev stor, Jan Lööf
*När vargarna kommer, Jessica Schiefauer
Rosa Candida, Auður Ava Ólafsdóttir
*Sexjournalen, Karolina Hansson & Elina Pahnke (red.)
Vi bara lyder, Roland Paulsen
*Vita, Öjvind och ingenting, Sara Lundberg
Totalt: 17 stycken. De jag tyckte bäst om är markerade med (*).
Det har varit ett helt okej bra-år. Några "wow"-upplevelser som var ungefär lika många som de jag inte borde ha läst ut. Jag vill avsluta den här sammanfattningen med några hedersomnämnanden, sådana som inte har blivit uppmärksammade tidigare i detta inlägg, för att de helt enkelt är jättebra:
Katten och kimonon, Nancy Peña
Lisa för själen, Sisela Lindblom
Samlade pjäser, Sarah Kane
Sandvargen, Åsa Lind
Vitsvit, Athena Farrokshad