"Jag ligger på bryggan och hör isen smälta, det är det enda som hjälper mot existensångest"


Tjirr och hej! Sedan sist vi sågs har jag: 1) flyttat (om en med "flyttat" menar rest norrut för att hälsa på över påsken och sedan stannat kvar, se nästa punkt), 2) börjat jobba på bibliotek (även känt som bästa platsen på jorden), 3) läst 7+ böcker och 6) bloggat om noll.

I början av april hamnade jag mitt i omställningarna därtill i en olustig fas där samtliga böcker jag läste ut, lämnade mig med en sådan oförklarlig tomhet att jag inte visste hur jag skulle förhålla mig till det. Jag kände att jag saknade något som tog tag i mig; en längre historia med karaktärer som utvecklas och en berättelse som förhoppningsvis inte hade några hopplösa slut. Så jag haffade Gun-Britt Sundströms Maken från biblioteket och trots att den hade mer än dubbelt så många sidor som den jag senaste boken jag hade läst innan, läste jag Maken minst lika snabbt. Maken har svävat i min periferi hur länge som helst och har aldrig varit nära topp 10 på läslistan, för att det har funnits (och finns) så många böcker i världen, men så var den bara där. Hela processen gick väldigt fort och jag ångrar ingenting.  

Maken beskrivs som en "förhållanderoman" (bara där blir jag helt såld) och handlar lika mycket om att vara i ett förhållande som att vilja vara självständig. Ett citat jag tar med mig från Maken, är detta (samt det som är rubriken till det här inlägget): "Jag är bitter på livet som skapade oss för varandra men gjorde det så klantigt att vi inte passade ihop". Sverige, 70-tal och den eviga frågan "att vara eller inte vara två" (obs att det ena såklart inte behöver innebära att det utesluter något annat). JA, säger jag bara. Mitt ledsna minne har dock inte så mycket mer att säga om Maken, men jag skulle kunna läsa om den säkert oräkneliga gånger, för att mitt hjärta vet att den är bra.
Det för mig osökt in på nästa punkt i detta ostrukturerade men välplanerade inlägg: TIPS.

1. Replikboken

Här samlar Frida citat från böcker hon har läst. Nu har den inte uppdaterats på länge, men det ligger ett gäng citat uppe som är värda att läsas. Frida har förövrigt jättebra litteratursmak och ritar jättebra, vilket kan skådas på hennes blogg Oh mon dieu!.

2. Booksessed

Det här är den enda bokbloggen som jag går in på dagligen. Amanda skriver genomtänkta recensioner och personliga inlägg som ger en inblick i hennes vardag.

3. Creative solutions

Slutligen ett lästips från världens bästa Rookie Magazine. Det här handlar om hur man blir kreativ.

Ja, det var allt tills vidare. Jag ber om ursäkt för eventuella oklarheter. 
Ses igen!

8 kommentarer:

 1. Å, Replikboken var ett toppentips! Tack. Varifrån kommer citatet i rubriken? Fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anade att du skulle gilla Replikboken, om du inte redan visste att den fanns :-) Citatet i rubriken är ifrån Maken. Jag borde antagligen skriva ett enskilt inlägg om den för att den är så bra, men... :-) :-) :-)

   Radera
 2. Men tack så hemskt mycket för de fina orden! Vad glad jag blev! :))

  SvaraRadera
 3. Å, måste läsa om Maken! Har bara sparat detta citat därifrån:
  “Fjärilar i magen talar man om. Fjärilar?
  Något som fladdrar i magen är det, men inte liknar det något så lätt och poetiskt som fjärilsvingar. Snarare kvarnvingar i så fall: tunga mörka vilt flaxande.
  Eller en turbin. Vassa blanka blad som roterar, runt runt runt, skär genom försvarslösa inälvor, på nytt och på nytt.”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det citatet hade jag inte skrivit ner, men nu har jag! Sundströms metaforanvändning = MVG++++

   Radera
 4. ja! Hurra för Maken. Jag har Gun Britt Sundströms Bitar av mig själv liggandes vid sängen som väntar på att jag ska ha minsta lilla ork till läsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som att du har något att se fram emot i alla fall. Hurra, hurra, hurra! :)

   Radera