En ung kvinna praktiserar på ett välrenommerat bokförlag. En ärlig kommentar om en nyutgiven bok till rätt person leder henne till en anställning och nya arbetsuppgifter som ingen praktikant annars ens skulle få ta i med händerna. Det blir ett nära samarbete med den äldre chefredaktören Gunnar och hans utgivning under serien Andromeda. Han pratar om den nya tiden som styrs av kapitalismen och hur ingen längre tänker kvalitet framför kvantitet; böcker ska säljas, innehållet spelar mindre roll. Andromeda, som tidigare ansetts höglitterärt, är en av få instanser som håller kvar den gamla andan.
Andromeda
En ung kvinna praktiserar på ett välrenommerat bokförlag. En ärlig kommentar om en nyutgiven bok till rätt person leder henne till en anställning och nya arbetsuppgifter som ingen praktikant annars ens skulle få ta i med händerna. Det blir ett nära samarbete med den äldre chefredaktören Gunnar och hans utgivning under serien Andromeda. Han pratar om den nya tiden som styrs av kapitalismen och hur ingen längre tänker kvalitet framför kvantitet; böcker ska säljas, innehållet spelar mindre roll. Andromeda, som tidigare ansetts höglitterärt, är en av få instanser som håller kvar den gamla andan.
Skönheten i kaos
Bokstavstro
Aska i munnen
Stjärtmes 2024
I början av året brukar jag försöka göra det till en vana att skriva ner vad jag har läst i min kalender, men allt eftersom året går och min lästakt går i vågor, så avtar även dokumentationen. Men en sak som jag är rätt bra på är att bokföra läsningen i Goodreads. En nackdel med Goodreads är att inte alla böcker är inlagda där - och jag orkar inte alltid lägga in dem själv - så inte ens Goodreads är särdeles pålitligt. Bättring önskas! Kanske är det år 2025 som jag äntligen kan göra ett inlägg med diagram och staplar som blåmesen och Bokblomma? (Om jag skriver ut det i cyberrymden kanske det blir verklighet).
Här kommer några kommentarer på det jag läste 2024.
Enligt Goodreads läste jag 116 böcker. Det finns en hel del bilderböcker på den listan och minst 31 av dessa 116 är poesiböcker som jag läste i augusti till the Sealey challenge. Jag landade på ett genomsnitt på 163 sidor per bok. Den längsta boken jag läste var Systrarna av Jonas Hassen Khemiri som är på 722 sidor. Den kortaste boken var bilderboken Vi rymmer av Katarina Strömgård.
Jag inledde och avslutade året med serieromaner.
Började med Idag är sista dagen på resten av ditt liv av Ulli Lust som är en självbiografi över några månader 1984 då Ulli som sjuttonåring lämnar sin hemstad, Wien, och bilar ner till Italien med några kompisar, utan varken pass, planer eller pengar. Något som börjar som en önskan om frihet övergår ganska snart till ett dekadent liv med prostitution och droger. Eftersom det är Ulli själv som skrev den, så gick det ju bra och hon fick en otrolig historia att skriva om som har vunnit flertalet priser. Jag blev något beklämd av att läsa boken och jag tänker på den än idag.
Avslutade med Sunday av Olivier Schrauwen. Sunday utspelar sig under en söndag och vi får bland annat följa Schrauwens kusin Thibault. Sunday har två berättarplan samtidigt. I övre delen av rutan får vi ta del av Thibaults tankar, i nedre delen annat som händer. För den som inte känner till Olivier Schrauwen så kan han vara en av de mest intressanta serietecknarna just nu? Allt jag läst av honom har varit jättebra, innovativt och stilistiskt snyggt.
I min bokcirkel läste vi 5-7 böcker. Tjärdalen av Sara Lidman tycktes mycket om av samtliga deltagare. Även Neil Gaimans Oceanen vid vägens slut lämnade ett stort avtryck. Maud Martha av Gwendolyn Brooks gav upphov till livlig diskussion. Binti-trilogin i genren african futurism av Nnedi Okorafor var det mest otippade valet för vår bokcirkel. Min personliga favorit var Minnesteatern av Karin Tidbeck.
Under the Sealey challenge upptäckte jag versmåttet sonettkrans och läste under 2024 både Barnet av Olivia Bergdahl och Den mörka stigen av Lotta Olsson, den senare handlar om Orfeus och Eurydike och var mycket fin.
Andra böcker som jag tyckte mycket om:
Morgonstjärnan av Karl Ove Knausgård
The princess and the grilled cheese av Deya Muniz
Skuggan av Anna Höglund
Pips mamma av Baek Heena
Mors dag av Klara Wiksten
Utan att du vet av Lena Sjöberg
Bärandet av Ada Limón
Völvans väv och Vargavinter av Elisabet Östnäs
Småtrollen och den stora översvämmningen av Tove Jansson
Sammanfattningsvis har det varit ett spretigt läsår utan mycket substans. Att det hamnar barnböcker i mixen är oundvikligt så länge jag jobbar på bibliotek. Att jag tycker om att läsa manga bidrar också till den höga totalsumman. Jag tyckte mycket om att läsa poesi och hoppas kunna få in den oftare som en naturlig del i min läshög. Det finns en viss sorts litteratur som jag tycker mycket om att läsa, men som inte blir dokumenterad: kokböcker och handarbetsböcker.
Tack och bock, 2024.
The Song of Achilles
Kanske borde jag lägga ner min grej med att inte ta reda på något om en bok innan jag bestämmer mig för att läsa den? Antagligen beror den på att jag är rädd att bli färgad av andras åsikter redan på förhand, men å andra sidan leder den till många "jaså en sån bok"-upplevelser.
Madeline Millers The Song of Achilles är en återberättelse av berättelsen om Achilles, den grekiska halvguden. Känd från Homeros Iliaden. Dessa tolkningar, återberättelser, behöver vi dem? Jag blev inte alls imponerad av Neil Gaimans Norse Mythology heller. Precis som med Doktor Glas känner jag: originalet gjorde det bra nog? Kan vi kanske hitta på något nytt istället? Nähä nä. (Att jag sedan inte läst Iliaden/Odysséen i sin helhet, utan lärt mig om grekisk mytologi bland annat genom det gamla PC-spelet Olympens härskare Zeus, är en annan sak.)
The Song of Achilles berättas ur Achilles följeslagare Patroclus perspektiv. I Millers tolkning är de båda älskare, vilket inte ses med blida ögon av Achilles mamma Thetis. Tydligen inte av gemene man heller: tydligen förknippades erotiskt intresse män emellan under antiken till ungdomen och var något man förväntades växa ifrån. För dessa båda personer, som träffas som barn, blir det dock inte så. Det rör sig om en kärlek så stark att det till och med är värt tio års krig för att få vara tillsammans bara lite längre, bara lite till.
Efter en inledande skepsis blir jag berörd, ändå. Patroclus är på många sätt en sympatisk huvudperson, samtidigt som han är villig att offra så mycket och så många för sin Achilles skull. Achilles är möjligen mindre sympatisk. Han framställs visserligen som alltigenom ärlig på ett spontant sätt: varför skulle jag ljuga? Samtidigt är rykte och status allt för honom, värt mer än andra människors liv.
Men så småningom blir jag berörd, ändå. Patroclus är en huvudsakligen sympatisk huvudperson, och samtidigt villig att offra så mycket, så många, för att få vara med sin Achilles. Achilles är möjligen mindre sympatisk. Hans besatthet av att vara grekernas främsta krigare och harm över att inte vara arméns uttalade ledare må vara en följd av hans halvgudsstatus, men för mig känns den inte direkt trovärdig. Kanske hade Miller kunnat göra mer för att bygga hans karktär åt det hållet, innan hon följer originalets väg mot det oundvikliga slutet?
Är det underhållande? Absolut. Kompisen som rekommenderade boken upplevde att Millers kärlek till originalet genomsyrade boken. Kanske ligger det inget fel i att anpassa en gammal men bra story till ett mer tillgängligt format, för den som inte vill läsa 500 sidor på hexameter, senast översatt till svenska år 1912. Men originellt kan man väl knappast kalla det.
blåmesens 2024
Gott nytt 2025!
Låt oss prata lite snabbt om 2024. Oj, vad jag läste 2024. Läste och läste och läste och stannade på cirka exakt 80 unika titlar (plus 3 påbörjade/pågående). Och bloggen, den har hängt med; jag har bloggat om i stort sett allt. Ni vet alltså redan vad jag läst, med undantag för ett par titlar som jag ska skriva klart om snart.
Hur såg trenderna ut i mitt läsande då? Mja, för att säga det med tre tårtdiagram, ungefär såhär:
I mars någongång "upptäckte" (jag har ju läst typ Grottbjörnens folk och Marian Keyes och säkert annat som möjligen skulle kvala in... samt den moderna urmodern Twilight, tidigare) genren romance och totalt blev det ett femtontal böcker inom denna. Skräp eller inte skräp? Jag vet inte. Mattias Ribbing skrev i sin allroundsjälvhjälpsbok Skärmsmart ungefär att en varierad kost är inte det bästa för i den ingår godis och chips och det ska man ju såklart helst inte äta alls, då är stenhård lågkolhydratkost mycket bättre. Ett intressant sätt att missförstå begreppet varierad kost, om du frågar mig. För att dra en parallell till läsning, hade det varit "bättre" att läsa 17 böcker färre och utesluta det lättsmälta? Oklart. Det är en utmärkt genre för att komma igång med läsandet igen när man tappat farten. Men det är också ett utmärkt sätt att fly verkligheten och huruvida detta är något som ska uppmuntras, därom tvista de lärde.
Någon linjegraf kan jag inte åstadkomma då jag inte så noga skrivit upp när jag läst ut vilken bok. För 2025 har jag ambitionen att fylla i läsdagboken vid varje månadsslut. Vi får se hur det går med det.
Några minnesvärda titlar från detta år:
Slöseri
Jag sjunger och bergen dansar
Gone girl
Det jag läst av Ali Hazelwood och Christina Lauren
I'm glad my mom died
Vikarien
Doktor Glas
Hoppas det smakar bra
Bokstavstro (blogginlägg kommer)
Sämst från 2024:
De kallar oss influencers
Orbital
Spretigt, måhända. Ibland funderar jag över om jag borde ha en plan för mitt läsande, använda det för... bildning? Breddning? Oftast landar jag i att jag trivs med att läsa för förströelsen, att grabba tag i vadhelst förefaller tilltalande just i ögonblicket. Så lär det väl alltså fortsätta. Och bloggandet har blivit någon sorts vana igen, så förhoppningsvis kan även den fortsätta under året.
Två ord om övrig kultur: jag såg nästan inga filmer, däribland Truman show som var väldigt sevärd. Och musikmässigt försökte jag förstå hypen kring Taylor Swift men lyckades inte direkt.