Mystic River

Ung, söt och lycklig kvinna hittas skjuten och slagen sönder och samman i en park, samma dag som hon tänkt bege sig till Vegas med sin pojkvän för att gifta sig. Den patetiska polisen Sean, som spenderar sina kvällar med att prata i telefon med sin fru, som dock aldrig säger ett ord, börjar en undersökning som leder honom tillbaka till två barndomskamrater, den irriterande Dave Boyle som vid elva års ålder blev kidnappad av pedofiler och den smarta men ack så brottsliga Jimmy Marcus.

Boken, skriven av Dennis Lehane, författaren som gjort sig ett namn med Shutter Island som går som film i dagarna, inleds med en extremt ful och tråkig framsida, som bland annat innehåller information om vilka skådespelare som spelar i filmen som bygger på historien; ett säkert bevis på att boken är så dålig att den inte kan stå för sig själv. Sedan fortsätter den med den tämligen trista berättelsen om hur Dave blev bortförd och slutligen följer den fjantiga utredningen. Boken lyfter aldrig och kommer inte ens i närheten av epitet som spännande eller pulshöjande.

Och i slutet visar det sig att det var två snorungar som spelat för mycket tv-spel och råkat få tag på en pistol som plötsligt bestämde sig för att skjuta och brutalt banka ner tjejen med en hockeyklubba. Logiskt? Nix. Trovärdigt? Inte ett dugg. Utöver detta startar den före detta maffiakillen (tillika den mördade tjejens pappa) Jimmy en egen utredning, vilket naturligtvis resulterar i att en oskyldig man blir skjuten. Och utöver detta är alla fruar våp som tycker att brott är hett och blir sexuellt upphetsade istället för förfärade när deras män kommer hem täckta av blod.

Detta är inte en bok, det är en 600-sidig hög med skräp. Varning utfärdas!

1 kommentar:

  1. Ojoj! Vilken sågning!
    Som motvikt vill jag då berätta att jag tycker att filmen är oerhört bra, med storspel av framför allt Sean Penn och Tim Robbins, Laura Linney och Kevin Bacon är också mycket bra.
    Boken har jag inte läst (än) men jag har gillat alla andra Lehane hittills och tror därför att vi har väldigt olika smak.
    Vilket är uppfriskande!

    SvaraRadera