Flyttfågel: Bekantas bekanta

Bekantas bekanta är skriven av Mats Strandberg, som skriver krönikor i Aftonbladet Söndag. Allting i boken utspelar sig på 1990-talet, och det är stundom lite nostalgisk att läsa den. Boken har tre huvudpersoner, Camilla som är drygt trettio år och har jobbat som fotomodell. Hennes livs kärlek, Carlo som hon var otrogen mot skall hon ha tillbaka till varje pris har hon bestämt sig för. Camilla skall också förverkliga sin stora dröm om att bli popstjärna.

Den andra huvudpersonen heter Daniel. Daniel är Camillas allra bästa vän. Han jobbar som dragqueen på en klubb och kallar sig där Malin Melanom. Daniel vill finna en partner, vilket inte är så lätt för honom då han är överviktig och har svårt att få tummen ur.

Daniels syster, Lilly är den tredje huvudpersonen. Hon har just flyttat till Stockholm och har en vision om att bli känd. Lilly flyttar in till Daniel och genast skapar det konflikter mellan henne och Camilla.

Boken är ganska ytlig och man kan inte direkt kalla den lärorik. Det är mycket festande, prat om relationer och konflikter. Samtidigt känns boken en aning osannolik – men det kanske är nödvändigt för att det ska hända något i boken som får en att vilja läsa vidare. För det vill man, trots att huvudpersonerna lever liv jag aldrig kommer vara i närheten av. Men ändå, man känner igen 1990-talet när de pratar om musiken, kläderna, stämningen... Jo, den är värd att läsa. I trädgården, på stranden eller i hängmattan när du vill ta en paus från lite tyngre böcker.

/H

1 kommentar: