Take a look at dig själv

Take a look at dig själv handlar om att inse vilka omedvetna fördomar man har och bli medveten om att det oftast inte är okej utan kan leda till riktigt konstiga situationer. Våra fördomar, stereotyper och vårt civilkurage granskas.

Boken är lättsamt upplagd med testa dig själv-sidor, enorma rubriker och, naturligtvis, svengelska. En bra fackbok för den som egentligen inte orkar tillgodogöra sig fakta i bokform. Kanske är det just det som kännetecknar populärvetenskapliga böcker. Det är dock synd att den inte är i färg, det hade den antagligen tjänat på.

Lena Victorins bok går inte speciellt djupt men å andra sidan är den tillräckligt upprörande ändå. Som berättelsen om Kitty som blev ihjälslagen utanför sin egen port. 38 grannar hörde hennes rop på hjälp samt gick till fönstret och såg efter vad som hände. Men ingen ingrep - ingen ringde ens till polisen. Alla tog förgivet att någon annan skulle göra något. Obehagliga sanningar finns det gott om i boken; det jag saknar är råd om hur man ska tänka för att ändra dessa omedvetna och konstiga beteendemönster.

2 kommentarer:

  1. Historien om Kitty Genovese är inte riktigt korrekt skildrad, i så fall.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Kitty_Genovese

    SvaraRadera
  2. Oj, vad jobbigt. Nu kan jag ju inte lita på någonting som hon skrivit längre. Man kan ju inte komma dragandes med en massa sensationshistorier om dessa ska visa sig vara bluff!

    SvaraRadera