Läst i december

Untitled
Perioderna, Tobias Carlsson & Johan Lövdahl
Diktsamling. [Här] är ett utdrag.

Kunskapens frukt, Liv Strömqvist
Serietecknaren Liv Strömqvist tar läsaren på en odyssé genom det kvinnliga könsorganets historia, både från vetenskapens perspektiv men också samhällets. Det är roligt och på samma gång allmänbildande.

Ture Sventon - Privatdetektiv, Åke Holmberg 
Den läspande temmelätande privatdetektiven Ture Sventon har högt nostalgivärde hos mig. Jag minns en fettisdag på fritids, när två lärare hade klätt ut sig. En till skurken Ville Vessla och den andre till Ture Sventon. Vi kids skulle hjälpa privatdetektiven att hitta Ville Vessla som smög runt på skolgården och när det var gjort belönades vi samtliga med varsin semla. Jag minns också högläsningsstunder, den där scenen när Ture Sventon ska köpa en flygande matta och en annan scen där han ska köpa ett kylskåp som förminskar semlor = mer plats för fler och tv-programmet med Jarl Kulle som huvudperson.

I denna första del, presenteras Ture Sventon, en rätt så sysslolös privatdetektiv som ständigt ber sin assistent att köpa "temlor" från "Rotas konditori". Av en händelse får han ett uppdrag från Lingonboda, där ett två gamla systrar har fått ett utpressningsmeddelande, som kommer från, visar det sig, den ökände Ville Vessla och hans kumpan, även kallad Oxen. Inte utan komplikationer löser Ture Sventon fallet och hamnar sedan i tidningen. Hurra!

Kurslitteratur:
Anne på Grönkulla, L. M. Montgomery
Ullabella, Marika Stiernstedt
En känsla av november, Pernilla Gesén
Gullivers resor, Jonathan Swift/Maj Bylock

1 kommentar:

  1. Jag fick Kunskapens frukt i julklapp. Längtar efter att läsa den! :)

    SvaraRadera