Läspeppen

Hädanefter ska jag sluta förtvivla över att det finns för många böcker och för lite tid i världen. Istället ska jag försöka sporras till att läsa mer och läsa bredare. Nu låter jag säkert som en självhjälpsboksförfattare, men istället för att slås ned av den omöjliga tanken på att läsa alla böcker: vänd det till något positivt och omfamna det omöjliga. Tänk att det finns så många böcker som du inte har läst ännu, så många världar och liv att upptäcka. Det är ju helt fantastiskt.

bildkälla
Bildkälla: Eumycota

2015 ska vara början på någonting bra, någonting positivt.
Jag ska ägna mer tid åt läsning och vidga mina vyer. Hermione ska vara min ledande stjärna.

"Men hur ska det gå till?" undrar du kanske nu.
Räds icke, för här följer några punkter som kan vara lite hjälp på traven.

1. Skriv ner varför du läser
På en lapp, i ett utkast eller i en dagbok någonstans, för att kunna ta fram dessa budord när det krisar och påminna dig själv.

Jag läser för att jag tycker att det utvecklar mig som person. Jag lär mig saker om och av andra människor som jag aldrig har eller kommer få kontakt med. Böcker förändrar världen. Jag får leva flera liv. Läsning utvecklar min fantasi och mitt ordförråd. Läsning får mig att må bra, etc. etc.

2. Acceptera att det är omöjligt att läsa alla böcker
Detta är kanske den viktigaste punkten. Hur många klassiker du än känner att du måste läsa, kommer det alltid att finnas några du missar. Lätta därför på ditt tryck och var inte så hård mot dig själv. Det går inte att läsa exakt alla böcker, c'est la vie!

3. Kom igång, utmana dig själv
Sätt upp mål för din läsning. Det måste inte vara stora grejer eller ens något konkret. Det kan vara att läsa en meter böcker, läsa färdigt en serie eller bara läsa böcker ur den feministiska kanon som har blivit framtagen av bland annat Ebba Witt-Brattström. Sedan finns det många utmaningar ute i världen som man kan ta inspiration ifrån. Här är några av dem:

Boktolvan
Den här utmaningen går helt enkelt ut på att man skriver ner 12 författare man vill läsa under årets gång och så ska man försöka göra det. Det är lättare sagt än gjort dock. Enligt O, som var den som startade den här utmaningen, har till exempel valt några författare som har fått Women's prize for fiction och några klassiska svenska olästa.

Kaosutmaning
Det finns många liknande listor på internet och det här är den svenska bokbloggar-versionen, där svenska bokbloggare tillsammans har kommit på olika punkter som man ska bocka av allt eftersom. I den här kaosutmaningen ska man ha prickat av minst 20 punkter för att ha klarat utmaningen. En av punkterna är till exempel "Läs en bok med en hund i".

Världens bokresa
Anna på Reading this world tänker ta sig från Europa och Spanien till Grönland, via bland annat Iran, Guam, Botswana och USA. Den liknar Lyrans Noblessers jorden runt-resa, där man gjorde stopp i olika världsdelar.

Världens kvinnor
Ovannämnda Lyrans Noblesser har i år en utmaning som går ut på att läsa kvinnliga författare från hela världen. Hon har också listat några författare från respektive världsdel.

Sedan vet jag att många vill läsa fler bokhyllevärmare, det vill säga böcker som har stått olästa i deras bokhyllor i många, många år. Utmaningarna kan variera i alla former. Hoppa på en eller flera eller konstruera din egen. Starta en bokcirkel och läs tillsammans. Minns dock att det är okej att misslyckas - läsning ska vara roligt! Åtminstone när det inte finns några förpliktelser.

4. Inspireras
Vad ska man göra för att inte tappa läsflow?
När livet inte kommer i vägen, utan för att lusten bara inte finns där?

Jag kan sammanfatta det hela med att jag rör mig i litterära kretsar, där läsning står i centrum, men det här brukar jag göra.

Läsa bokbloggar
Det finns många bokbloggar som skriver om böcker de har läst och böcker som de vill läsa. Dessa bokbloggar finns i alla variationer och skriver om alla sorters böcker. Bokbloggar.nu samlar många bokbloggar och fungerar som en feed, som hela tiden uppdateras med nya inlägg.

Lyssna på litteratursamtal
Kristina Lugns bokcirkel på Svtplay är ett fint exempel. Kristina Lugn har samlat ett gäng av olika personer för att ha en bokcirkel med dem i Hökarängen. Sedan finns det bra radioprogram som pratar om böcker, Lundströms bokradio och P4dokumentären om Nadi Kassa som har över 6000 böcker, till exempel. Slutligen finns det podcasts! Allt vi säger är sant, i vilken författarna Lisa Bjärbo och Per Bengtsson pratar om ungdomsböcker. Via den numera nerlagda bokbloggen Tonårsboken, hittade jag MuggleCast, som är en pod helt tillägnat Harry Potter och den världen.

Gå på bibliotek och i bokhandlar
Att se böcker i fysisk form ger mycket större effekt för mig, än att se många titlar i en lista på en skärm. Bibliotek måste vara något av det mest fantastiska som finns, dels tack vare 1. Utbudet (en blandning mellan gammalt och nytt, alla genrer och gömda guldkorn, etc., etc.) och 2. Det är gratis (åtminstone så länge man inte har för höga skulder på sitt bibliotekskonto). Varje gång jag är på ett bibliotek går jag oftast därifrån med en eller flera böcker, även om jag har för många olästa hemma.

Kolla på youtube
Det finns en rad med människor, så kallade "booktubers", som lägger upp videor på youtube där de pratar om läsning och böcker som de har läst. Alla jag följer pratar och läser på engelska och det är tack vare dem som jag har koll på den engelskspråkiga utgivningen.

Läsa bra böcker
"Bra böcker" menas i den här kontexten med böcker som du läser snabbt, som du kommer fort in i och inte kan sluta läsa. Gå tillbaka till din slukarålder, återvänd till någon gammal favorit. Jag brukar läsa Systrar i jeans och valfri Per Nilsson, men kanske ska börja med att läsa andra böcker från min högstadietid. Eller helt enkelt någon oläst från en genre som jag brukar sluka (för att jag är en hopplös romantiker): chic-lit. Det spelar alltså ingen roll huruvida det är en bok som anses ha "hög litterär kvalitet" eller inte. Det ska vara en bok som får din läsning i rullning igen. Är du fast i en bok som är alldeles för seg och du har läst mer än hälften, fundera ett varv till om det är värt att fortsätta med den. Kanske räcker det med att ta en paus och fortsätta med den sedan!

5. Hitta tid till läsning
Detta kanske är det svåraste som finns, när hundra andra saker knackar en på axeln och vill ha uppmärksamhet. Själv har jag alltid en bok i min väska, ifall det skulle vara så att jag oväntat måste vänta på någonting eller någonting annat tråkigt. Jag försöker också alltid gå och lägga mig så pass tidigt att jag kan läsa mig sömnig. Jag har lärt mig att läsa och gå samtidigt.  Ibland handlar det om att välja att sluta scrolla och börja läsa. Lite läsning är också läsning, många bäckar små. Ta fram det du skrev under punkt 1 och glöm inte bort varför du läser/vill läsa.

☆★☆★☆★☆★☆★☆
Slut på en lång kom ihåg-lapp.
Har ni, världens bästa läsare, andra tips, är det naturligtvis livsviktigt att ni kommenterar och skriver ner dessa. Det hade också varit intressant att få veta hur ni väljer de böcker ni läser! Hej.

4 kommentarer:

 1. Tack för ett jättebra läspepp! Jag skriver en hel del, och läser för att bli en bättre berättare av historier, men även för att det är en personlig utveckling, verklighetsflykt, och för att böcker verkligen kan förändra världen.

  Ett bra sätt att upptäcka nya böcker på är att se vilka författare ens favoritförfattare gillar.

  Exempel, det var nog Stephen Kings bok Att skriva som fick mig att kolla närmare på Elmore Leonards böcker. Sen upptäckte jag Elmore Leonards bok 10 Rules of Writing, där han nämner en del bra författare och böcker.

  Jag ska med dom råden kolla in Margaret Atwood nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket bra tips, att se vilka ens favoritförfattare har som favoritförfattare!

   Radera
 2. Hej. Vilka fina tips! Lyssnade på P4-dokumentären till frukosten idag. :) /Emma

  SvaraRadera
 3. Bra plan för året! :)
  Angående att välja böcker så har jag en lista med böcker jag vill läsa. Jag brukar fylla på den om jag läser något intressant i morgontidningen eller på bloggar. Den är väldigt lång.. Men måste helt klart inse att man inte kan läsa allt.. :o

  SvaraRadera