Meningen med hela skiten

Några månader innan sin tjugofemårs dag kraschade Nina Åkestam. Det här är hennes historia om hur det gick till och om hur hon tog sig upp, men också mycket mer. För henne började det kanske redan på högstadiet, men visade sig kanske först på gymnasiet då hon hamnade i en klass där många var lika bra, om inte bättre, än hon och konkurrensen ökade. När hon sedan skulle börja läsa på universitetet, påbörjade hon ett program hon inte trivdes på och bytte bana. Hon hamnade sedan i reklambranschen, med ekonom-bakgrund. Idag forskar hon i reklam, men har även tidigare bloggat om politik och feminism.

Untitled

I Meningen med hela skiten ger Nina Åkestam en verktyg för att hantera arbetslivet. Det handlar till exempel om att ta reda på vad ens inre tant/gubbe vill kunna berätta om från sitt liv, om hen vill att hen ska ha bott i New York, då gör man det. Och det var precis det som Nina Åkestam gjorde. Hon flyttade till New York, började jobba på ett väl ansett reklamföretag. Hon trivdes inte på jobbet, men desto mer i stadspulsen och dess kultur, vilket gjorde att hon stannade där längre än planerat.

Vad Åkestam vill säga är att man då och då ska stanna upp och fundera över vad det är man vill göra, vad det är man har vunnit och i sin tur förlorat när man har gjort sina val, vad som är är viktigt för en själv. Hon varvar personliga historier från sitt eget liv, med övningar som en kan fylla i och gå tillbaka till i framtiden, om en inte har en bibliotekslånad bok som jag. En användare på Goodreads skrev i sin recension att hen "hade förväntat [sig] mer" och att den "känns mer som en självhjälpsbok än en livsskildring" och visst känns det lite skevt att biblioteket katalogiserar den bland biografier (vilket är anledningen till varför också jag gör det), medan Nina Åkestam själv, enligt Hanna Weiderud på svt.se, säger att det är en "'tankebok' eller 'kokbok' för de som funderar över karriärval".

Ett plus är att Åkestam ägnar ett kapitel åt att få det mer jämställt på arbetsplatsen. I programmet En bok, en författare* berättar hon att det handlar om att anpassa sig efter olika omständigheter, just eftersom att det hela tiden kommer nya människor från olika håll och att det på grund av det inte kommer att kunna vara på samma sätt hela tiden. Vidare säger hon att man måste tillåta livet vara en process, man ska inte hålla fast vid att det är på ett visst sätt hela tiden, att man är på ett visst sätt, för att livet är så rörigt. 


Untitled

*Avsnittet där Nina Åkestam intervjuas i En bok, en författare går att finna [här
(Obs! Det är endast tillgängligt till 31 mars 2015)

1 kommentar:

  1. Jag hörde en intervju med Åkestam i någon podcast jag följer och jag blev verkligen nyfiken på hennes bok. Måste verkligen läsa den! Tack för påminnelsen.. :)

    SvaraRadera