5 bokrelaterade tips

Untitled

1. Rookie: How to write a novel
Världens bästa nättidskrift, Rookie Magazine, vars innehåll helt och hållet är gjort av fantastiska tjejer i tonåren, publicerar varje dag artiklar som är intressanta att läsa. Det kan vara allt ifrån bästis-problem till hur man målar pizza på sina naglar. Just den här artikeln ger tips på hur man skriver en bok. Första tipset är att veta vad som är viktigt för en själv, som till exempel varför just den här historien är så viktig att berätta. Listan avslutas med följande stycke:

Writing is a weird, lonely job, and it’s a life filled with rejection and criticism /.../, but who cares! I love it, and wouldn’t want my life’s work to be anything else. Art is important. Go write a novel.

2. Novelltävling med Litteraturmagazinet och Brevnoveller (endast för debutanter)
Är man redan haj på det här med skrivande och rentutav har några noveller på lager eller är snabb på att skriva ihop en, borde man skicka in en till den här novelltävlingen. Det är fritt tema och fina vinster! Deadline är 9 oktober. Mer information finns på länken ovan.

3. Bokbloggsmaraton med Photos and Books
Frida är en bokbloggare som jag har följt ett tag. Hon har för inte så längesedan kommit hem till Sverige, efter ett år som utbytesstudent i USA. Nu i september har hon startat igång någonting som hon kallar för bokbloggsmaraton, där hon under två veckor kommer att lägga upp 6-7 uppdrag. Hon har redan lagt upp det fjärde uppdraget, men det är ingen brådska med att hinna ikapp. Man kan se de här uppdragen som tips på vad man kan skriva om, om man har idétorka. Här är en länk till intro-inlägget

4. Kristina Lugns bokcirkel 
Om inte Johanna Lindbäck på Bokhora tipsat hade om detta SVT-tips hade jag nog aldrig hittat till Kristina Lugns bokcirkel, eftersom jag inte har sett någon annan tipsa om den någonstans på sociala medier. Kristina Lugn har bjudit in helt okända personer för att läsa böcker tillsammans och samtala om dessa, samt om livet. Tonen och tempot är lugnt och mysigt. Alla säger kloka saker och har varit med om så mycket, jag vill bara bli vän med alla personer och krama om dem. Nytt avsnitt varje onsdag, totalt 6 avsnitt.

5. Kulturkollo
Ett gäng bokbloggare har slagit ihop sina kloka huvuden och fina hjärtan, för att bilda ett kollektiv för alla som tycker om böcker. Så här skriver de om det de planerar att göra: "Vi kommer att ordna bokcirklar, temahelger och rapportera om viktiga kulturella händelser. Självklart kommer vi också att bjuda på texter om såväl gamla, som nya böcker". Hittills har det publicerats minst ett inlägg om dagen, ibland har det varit flera, och jag hinner inte läsa allt, men de inlägg jag har kollat in har innehållit tänkvärda och eftertänksamma texter, de är inte något man bara skriver ihop för att ha någonting att publicera.
Fyra inlägg från Kulturkollo som jag har bokmärkt:
Chick-lit - inget att skämmas över
Linda listar romantiska ungdomsböcker
Att cirkla i skolmiljö
min strupes sår, mitt hjärtas skri i världen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar