Igelkottens elegans

Det finns en enorm hyllningskör enkom för solisterna Renée Michel och Paloma Josse - den ena en portvaktstant som lever ett dubbelliv tillsammans med sin katt Leo (döpt efter den store Tolstoj) och den andra en överbegåvad (men inte så att en blir avundsjuk och störs av det för att en inte var lika insiktsfull i samma ålder) tolvåring med självmordsplaner. De arbetar och lever i en värld som inte skapades för dem, utan för välbärgade människor som inte kan citera Feuerbach eller insett att katter inte är människor. Åh, jag vill bara krypa in i deras gömställen och fråga om jag får dricka te med dem och prata om allt möjligt.

Andra personer som är värda att nämnas för deras enastående prestationer: Kakuro Ozu (japanen som förändrar allas liv) och Manuela (städerskan, tillika Renées bästa väninna).

Inte minst i hemlandet Frankrike omfamnar man författaren Muriel Barbery för hennes "intelligenta berättelse", som även har blivit film och vunnit ännu flera hjärtan. Även bookbirds' andra halva, blåmesen, tyckte omätbart mycket om och skrev att den tillhörde kategorin "böcker som lovar gott från början och som sedan fortsätter precis lika bra som man kunnat hoppas".

Med det i bakhuvudet packade jag förstås ner Igelkottens elegans i resväskan och tog med mig den ända ner till Frankrike, när jag skulle besöka vår ovannämnda fågel. Den njöts med omsorg, det ska jag säga er, lite i taget, men tog alldeles för snabbt slut ändå. Kan inte säga att jag sällar mig i kören, eftersom det känns som att någonting saknas, eller möjligen uteblev/valdes bort. Besviken? Överraskad? Kanske. Ja, lite. Men hallå, låt er inte slås ned, för det här är en mycket bra bok! ++++ till världens sanna rörelser och Kakuro Ozus toalett (och lite till).

13 kommentarer:

 1. Hello from Spain!
  Congratullations for your blog!
  It was choosen by Blogger.


  www.vivirsencillamente.com

  SvaraRadera
 2. Congratulations on being the blog of note:)

  SvaraRadera
 3. Congratulations on being Blogger's Blog of Note!

  http://blogsofnote.blogspot.com/2011/05/bookbirds.html

  My mother is born in northern Sweden. I hope to visit one day.

  SvaraRadera
 4. Now I'm visiting with my books blog!

  SvaraRadera
 5. 我等於 台大名譽博士
  =窮盡相關 消去無關 證據時效!(煤)

  SvaraRadera
 6. Jag håller med om att det var en mycket bra bok, men erkänner också samma saknad som du nämner. I mitt fall så vet jag var boken föll, och det har med hur boken beskrivits i media och av recensenter.

  Det påstådda djup boken skulle ha gick inte att finna. Att den skulle vara särskilt intelligent såg jag inte många skymtar av. Det filosofiska kändes pubertalt, det multikulturella (japanska) taffligt placerat och eftersom min förståelse av konsten i boken faller kan jag naturligtvis inte säga något om den. (Men den slog mig inte som särskilt, hängiven)

  Problemet är att jag väntade mig någon slags bastard mellan Barbery och Proust. Men det jag fick var Amelie. Då är det naturligt att man känner en saknad.

  SvaraRadera
 7. Good blog!

  Follow my blog:

  http://questoesdefutebol.blogspot.com/

  SvaraRadera
 8. Thanks for the marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will eventually come back later in life. I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a nice morning!

  SvaraRadera
 9. Google offers a translate option, and I would certainly like to be able to read your posts!

  SvaraRadera
 10. good blog.full of information and the picture are very nice

  SvaraRadera
 11. Good writing , layout is good

  Wish to read more ...., Warm regards from us

  Legal Service providers, Biz and Legis

  SvaraRadera
 12. Just found your blog from blogs of note. But it is that you have read the Elegance of the Hedgehog that got my attention. Even more surprising was that you have the same reaction to the story as me (assuming google translate did a good job). I loved the book, thought it was too short and was not happy with the ending. I will check out your other reviews and see if we continue to have similar tastes. All the best to you,-Patty

  SvaraRadera