Before I Die

Tessa Scott ("a good name with three syllables") har cancer. Cellerna i hennes kropp gör uppror. Välkommen till en vardag där lumbalpunktioner och blodtransfusioner är om inte lika självklara så åtminstone lika nödvändiga som mat och sömn.

Vad skulle du göra om du visste att du skulle dö, inom en ganska snar framtid? Tessa skriver en lista över saker hon vill göra innan hon gör. Kompisen Zoe blir hennes medhjälpare och de börjar beta av listan; sex, droger, bryta mot lagen, säga ja till allt under en dag osv.

Samtidigt Som Tessa är döende är hon så levande att det gör ont inom en. Hon är antagligen, trots att hon är döende och dessutom inte finns, mer levande än jag någonsin kommer att bli. Ju längre man kommer i boken, desto mer önskar man att den/Tessas liv aldrig ska ta slut. Inte i första hand för att Tessa är en så underbar och fantastisk person, utan för att man kan känna hur ont det gör i hennes familj och vänner när hon tynar bort.

Jag förtärde boken via öronen, hade lånat den från biblioteket i en underbar engelsk inläsning av Charlotte Parry, och när slutet närmade sig grät jag så mycket att det blev rejält obehagligt med blöta hörlurar. Visst har jag någon gång sagt att jag är svag för snyftböcker? Den här är inget undantag.

Min egen, högst personliga åsikt: läs!
Om du har något uns av empati i kroppen kommer du att tycka om den.

2 kommentarer:

  1. Ooo, det här låter som något jag vill läsa. Är det boken som heter Before I die? Vad heter författaren? Finns den på biblioteket tro?

    SvaraRadera
  2. Ojdå har jag missat att skriva det. Författaren heter Jenny Downhamn och boken är ganska gammal (okej, något år) så det borde inte vara något problem att få tag i den.

    SvaraRadera