Ur Himmel i hav

Grandpa watching news

/.../
Hur vet vi vilka minnen vi ska spara?
En dunst av överblommad raps. En blick.
Ett ord som snörde strupen som en snara.

En mule mot en kind. En man som gick.
En sjukhussäng och blodet som jag blödde.
En koja andra byggt, men som vi fick.

En kärlek som förlöste och förödde.
En dunge som jag kallade för skog.
En nalles nos. Ett barn jag aldrig födde.

Och barnet, som jag skulle fött, som dog.
Min barndoms vintrars doft av apelsiner.
Den första gången som min pojke log.

En vägkants mjölkört, rölleka, lupiner.
En gavel som en granne målar vit.
Ligusterhäckar. Diskbänken som skiner.

En känsla av att inte höra hit.
Ett genomskinligt fort mot världens smatter.
Jag såg, men ljuset nådde inte dit.

Där ute: människornas larm och tjatter.
Där inne: frid från allt som annars stör.
Ett vänligt sus, ett oförargligt knatter.

Men heller aldrig något som berör.
Så kände jag, det minns jag, många gånger:
att livet liksom pågår utanför.

/.../

Lotta Olsson
Himmel i hav
Albert Bonniers Förlag, 2012

Bild: Anna Laznya

Andra om böcker

Fråga: Har ni tips på andra bloggar? Vilka läser ni?

Eftersom jag är den av oss som mest läser bloggar, skriver jag det här inlägget själv. Liksom allt annat finns det en hel ocean av bloggar och ingen är den andre lik, men jag har märkt att de (bok)bloggar som tilltalar mig är de som inte är så långt ifrån Bookbirds, både estetiskt och innehållsmässigt. Jag tycker mig även ana en positiv trend när det gäller läsning i internetvärlden. Flera "vanliga" youtubare som jag har följt har börjat prata om böcker de har läst, liksom större bloggar i Sverige.

Sedan vill jag också tipsa om hemsidan bokbloggar.nu som samlar nya inlägg från bloggar med litterär inriktning.

Untitled


--------

Bokblomma

Linneas recensioner är bland de mest välgenomförda enligt mig. I ett inlägg får vi: en längre recension, en kort sammanfattning, citat från boken som inlägget handlar om, fakta om både författaren och boken, samt baksidetext. Förutom recensioner skriver hon också inlägg av mer personlig karaktär och nya händelser i litteraturvärlden. Det bästa är variationen på inläggen.

Bokhora

Den här bloggen behöver nog ingen vidare beskrivning, men det här är vad jag tycker om med den: att den har ett så stort spektrum av boktips att det är svårt att inte hitta någonting som kan passa någon, dessutom djupgående analyser av diverse ting som alltid är intressanta.

Bokskadad

Man uppdaterar nuförtiden väldigt sällan, men när hon väl gör det tar mitt hjärta ett litet glädjeskutt. Hennes inlägg är ofta välbalanserade, har god ton och känns välplanerade.

Bokstaden

Bokstaden skrivs av Ninni som jobbar som ungdomsbibliotekarie. Kan också vara den bokblogg som jag har följt allra längst. Ninnis lästakt fascinerar mig otroligt, likaså hennes energi, och mer ofta än sällan så har hon läst en bok som jag precis har spanat in.

Booksessed

Amanda är en av mina favoriter i bokbloggarvärlden, för att jag tycker att hennes recensioner är reflekterande och välskrivna. Hon tar även fina litteraturrelaterade bilder från hennes vardag som hon skriver om och befinner sig dessutom i Brighton den här terminen för att studera.

Emma Håkansson

Emmas blogg är fylld av fina och inspirerande boktips, samt teckningar hon gjort och fotografier hon har tagit. Emma är också en citatskattsamlare av första rang. 

Nubb.no

Nubb är en blogg som uppmärksammar nordiska bloggare som skriver om nordiska ungdomsböcker. Just nu kommer inläggen från bloggar som mest skrivs på danska/norska/svenska/finska, men det finns en ambition för att också få in isländska bloggare. Vem som helst som skriver om ungdomslitteratur från Norden är välkommen att bidra.

Perelandran

En relativt nystartad blogg som drivs av Anna, som beskriver sig själv som en bokälskande bibliotekarie. Hennes recensioner är långa och välskrivna. Dessutom tycker jag om de bilder på böcker hon själv har tagit till sina inlägg.

Söstra mi

Hanna Sofia bor i Finland. Hennes blogg är en av de nyare upptäckter jag har gjort på sistone. Hon blandar skrivande och läsande, vardag och dröm. Poetisk och mjuk, vill jag beskriva den som.

--------

Vilka bloggar läser du? Tipsa oss gärna!

Lördagslänkar; Shakespeare, text och musik, Youtube-tips m.m.

Hej och god lördag! Här kommer lite mer än en handfull länkar med läs- och lyssnartips som jag har ramlat över på sistone.

Gröndal
Bild: Kajsa Åhlander Persson


+ Text och musik med Eric Schüldt
Eric Schüldt har haft ett flertal radioprogram och även synts i Babel. Nu har han ett radioprogram som heter Text och musik. Det sänds varje söndag mellan 11 och 12 på p2 och beskrivs så här:
Den vackraste musiken blandas med kulturhistoriska tillbakablickar och klassisk folkbildning. Det är en musikalisk resa som sträcker sig från medeltida hymner till de allra senaste skivorna i gränslandet mellan konstmusik och pop.
Jag har bland annat hittat en ny favoritlåt och -myt genom det här programmet, men mer om det en annan gång. Har man inte tid att lyssna eller glömmer bort när det sänds, kan man lyssna på det i efterhand. Vill man lyssna på endast musiken har en lyssnare gjort en Spotify-spellista som går att hitta {här}.

+Mikroplaster i havet - och hur du undviker dem
Den mängd plast som hamnar i haven och sedan vattenlevande djurs magar är förfärande stor. Följden blir att djuren dör av det och/eller så får vi det i oss när vi äter dem, bland andra hemska saker som plast medför. Mikaelas blogginlägg kring mikroplast är både informativt och viktigt.

+ How to get back into reading
Några av mina favoritmänniskor på Youtube, Rosianna och Sanne, ger tips om hur man kommer igång med läsandet.

+ Fakturera alla skurkar
Alicia skriver om varför hon har vattenstämplar på alla sina bilder. Själv stör jag mig otroligt på människor som källhänvisar till samlingssidor som Pinterest och Tumblr, eftersom dessa inte är originalkällan. Det händer också (väldigt ofta) att andra har tagit bort hänvisningen till originalkällan - så kolla alltid! Jag brukar låna bilder från andras Flickr-konton, via det delningsverktyg som Flickr använder och har alltid kvar länken så att det går att klicka sig fram till bildens ägare.

+ A guide to book cover finishes
Ovannämnda Sanne jobbar inom förlagsbranschen och i den här videon visar hon olika effekter som omslagen kan ha när de är färdiga.

+ 100 texter
Den mest geniala människa jag vet ska under året läsa 100 texter av kvinnliga författare och tänkare

Bookbirds läser: Möss och människor

Det är förmodligen ingen förutom vi själva som vet om att Steinbecks Möss och människor har varit en viktig faktor till skapandet av den här bokbloggen. Det var blåmesen som fick en snilleblixt när vi skulle välja bloggadress (URL) och "bookbirds" var naturligtvis redan upptagen. I originalversion heter kortromanen Of mice and men och vår URL är, som ni kanske redan har märkt: Of books and birds. Trots det har det dröjt tills nu innan någon av oss läste den och vi gjorde det tillsammans, som första bok efter att ha diskuterat Murakamis 1Q84.

Här nedan följer en reviderad konversation kring Möss och människor från den elfte februari 2016.
Varning för spoilers.

----------

Stjärtmes: Jag tyckte boken var bättre än jag hade tänkt mig att den skulle vara, kanske för att det är en klassiker
Blåmesen: Jag trodde inte heller jag skulle gilla den, för att en person jag ofta har liknande åsikter som inte gör det
Stjärtmes: Mm. Jag läste Vredens druvor av Steinbeck till skolan i gymnasiet och fattade inte den, men jag tror jag förstår vad denna handlar om
Blåmesen: Åh, jag har ingen aning om vad den handlar om! Spännande!
Stjärtmes: Va, men om den lilla människans uppoffring väl?
Blåmesen: Är du bokstavlig eller bildlig nu?
Stjärtmes: Bokstavlig, ha  *inte så djup*

Blåmesen: Så om Georges uppoffring. När Lennie är i livet, eller därefter?
Stjärtmes: Båda. Fick man veta varför George var med Lennie egentligen?
Blåmesen: Nej, det tycker jag inte man fick. Jag tycker över huvud taget att man fick veta mindre om George än om Lennie!
Stjärtmes: Mm, det man fick veta om George var det han sa och han sa olika hela tiden
Blåmesen: Sa han något alls?
Stjärtmes: Typ att Lennies moster fick honom att lova att ta hand om Lennie

Blåmesen: Jag funderade över möjligheten att Lennie inte träffade George förrän efter mosterns död
Stjärtmes: Du menar att de träffades när de var vuxna, på en farm och så?
Blåmesen: Ja, att de kanske träffades på en gård och George bestämde sig för att ta honom under sina vingar. Eller, det var ju ändå någon sorts symbios
Stjärtmes: Ja.. Lennies minne är väl inte så pålitligt egentligen, så man kan nog lura i honom att de träffades som barn. Men snällt av George <3
Blåmesen: Om det ens behövdes. Eller var det det?
Stjärtmes: Tror du han utnyttjade honom?
Blåmesen: Lennie var ju tydligen en verklig arbetshäst så han kan ju ha underlättat en del för George? Det kan ju också ha varit så att han kände sig ensam
Stjärtmes: Ja, det är iofs sant


Blåmesen: Hur länge tror du att G&L hade hållit ihop när boken börjar?
Stjärtmes: Åå, jag vill gärna tro att de har hängt sen barnsben
Blåmesen: Det är en möjlighet. Jag lutar åt att de träffats hyfsat nyligen. Jag tror inte att det skulle krävas så mycket att få Lennies fullständiga tillgivenhet
Stjärtmes: Kanske var det därför som det var så ”lätt” att skjuta honom?


Stjärtmes: Tror du drömmen om framtiden var viktig för George som den var för Lennie?
Blåmesen: Ja men det tror jag nog! Även om han säger till någon att "det var bara nåt vi pratade om, jag sa det och sen kunde Lennie inte få det ur skallen" så tror jag att den skänkte någon sorts tröst eller hopp till honom också
Stjärtmes: Nu när du säger det så..

Blåmesen: Kan inte låta bli att fundera på vilken diagnos man skulle ha ställt på Lennie idag.

Blåmesen: Om vi nu ska rusa vidare till slutet... vad tyckte du? Väntat? Oväntat?
Stjärtmes: Oväntat - men mest för att jag trodde att de känt varandra sedan barnsben. Hade Aldrig kunnat göra något sånt (inte någonsin iofs, men ändå). Lennie skulle ju skjutas ändå, men säkert på ett värre sätt
Blåmesen: Det som hände med Curleys fru tyckte jag nog ändå inte kom som någon överraskning. Det kändes som att jag gick hela boken och väntade på att allt skulle gå åt skogen. Men att George skulle skjuta var oväntat! Tror du han gjorde det för att skydda sig själv, att han trodde att någon skulle anklaga honom för det som hänt? Eller för att han bara inte orkade med L längre?
Stjärtmes: Jaa, att det var Lennie som skulle göra misstag var inget oväntat.
Stjärtmes: Kanske bespara hans lidande? Jag tror inte de skulle anklaga George för att ha gjort det för han var ju med de andra
Blåmesen: Jo fast de var ju vänner och så. Var det så att L dödade flickan på det föregående stället också tror du?
Stjärtmes: Det är möjligt
Blåmesen: Tänkte knappt tanken förrän i slutet, när Slim sa något om att det var samma sak som hände där?
Stjärtmes: Det måste jag ha missat
Blåmesen: Nu har vi ju säkert inte samma upplaga, men slutet av kapitel 5, alla har hittat Curleys frus kropp. "Det kanske var som den där gången i Weed som du talade om? fortsatte Slim."

Stjärtmes: I mitt förord diskuterade skribenten att det gick att tolka deras paradis som himmelriket, det tolkar jag som att det skulle vara ouppnåeligt innan döden
Blåmesen: Oj! Intressant perspektiv. Men ja, något sånt, att George inser att det bara aldrig kommer att gå och så ger han upp (genom att skjuta L). Det var inget förord till min upplaga, lite synd kanske
Stjärtmes: Men jag tyckte ändå att det var en realistisk dröm! speciellt sedan den där tredje mannen kom in i bilden och sade sig ha pengar
Blåmesen: Ja, fast jag undrar om det inte fick George att känna att det var ännu mer hopplöst? Att det liksom var så "nära" och så dog Curleys fru och så var det liksom ouppnåeligt igen
Stjärtmes: Ja, kanske.

Blåmesen: Vad blir det av George efteråt då tror du?!
Stjärtmes: Jag vet inte. Kan man stanna kvar på samma plats som man sköt en person?
Blåmesen: Man kan konstatera att Steinbeck verkligen lyckades få sina huvudkaraktärer att kännas verkliga i alla fall...
Stjärtmes: Ja, med så lite!
Blåmesen: Och fast man knappt får veta något alls




Stjärtmes: Vad tyckte du om kapitlet där Lennie var inne hos Crooks?
Blåmesen: Jag funderade över om Steinbeck försökte lägga någon sorts kommentar om rasismen? I övrigt var jag mest nervös över att något skulle hända...
Stjärtmes: Ja. Crooks var väldigt rättfram och säkert träffande i det han beskrev
Blåmesen: Det blev verkligen en särställning - han fick ett eget rum, för att han var färgad, men å andra sidan var han inget värd
Stjärtmes Han fick ett eget rum - men det var precis i närheten av en gödselstack, eller hur var det? Och ingen kom någonsin och hälsade på

Stjärtmes: Varför tror du att boken har blivit en klassiker?
Blåmesen: Jag tror att det beror på att karaktärerna känns så levande och säkert kommer att bli svåra att glömma, men även på att det går att tolka många aspekter av boken helt olika beroende på vilket perspektiv man har
Stjärtmes: Jag hade så många olika känslor under hela läsningen, trots att den inte alls var så lång
Blåmesen: Jag också! Och även om jag ofta tyckte det var jobbigt med den där smygande domedagskänslan så tyckte jag att den var himla bra
Stjärtmes: Det var ganska många beskrivningar av landskapet och vädret tycker jag, man fick en känsla av hur det var

Blåmesen: Mm.Vad tror du om titeln förresten?
Stjärtmes: Min bok hade en förklaring om varför den heter så… hehe.
Blåmesen: Varför varför?
Stjärtmes: Först vill jag veta vad du tror !
Blåmesen: Men jag veeet inteee
Stjärtmes: Okej då. Det är från en dikt av Robert Burns som handlar om hur en bonde förstör ett musbo när hen plogar under hösten för vintern.

”Dikten slutar med en vemodig reflexion: Du är inte ensam, Mouisie, i din fåfänga omsorg. De vackraste och klokaste planer, både av möss och människor, går ofta till spillo. Kvar blir i stället för den glädje de hoppades kunna uppnå bara sorg och möda.”
Blåmesen: ... nu när jag kollar efter så står det samma i min bok. EHE
Stjärtmes: Både bokstavlig och bildlig förklaring ändå. Den är så DuBbeL
Blåmesen: Men "Om möss och människor" är ju inte en särskilt bra översättning då. Eller ja. Det funkar ju. Men inte lika bra som på engelska
Stjärtmes: Man säger väl ”är du en man eller en mus?” men gör man det för att man översätter från engelskan?
Blåmesen: Vet inte. Vet heller inte om George är man eller mus.
Stjärtmes: Jag förstår iofs inte vad en mus menas
Blåmesen: Mes typ. Så i så fall borde den heta Om mesar och människor
Stjärtmes: Haha. Ja. Det hade varit perfekt för oss. Mes på engelska är tit.
Blåmesen: Of tits and men? :'D
Stjärtmes: Mm : ))) of books and tits

Vårsläppslängt 2016, del 1 av 3: januari och februari

Nytt år, nya böcker, mer läspepp.
Titlarna och utgivningsmånad är hämtade från Svensk bokhandels tryckta vårkatalog.

 ✦ ✦ J A N U A R I ✦ ✦


  

I en värld på randen till ett förintande krig för en man och en kvinna hemliga samtal via krypterade meddelanden. De har aldrig träffats, men båda är utvalda och för evigt sammanlänkade.

Här ryms frågor om teknik och utveckling, politik och ekonomi, ideologi och biologi. Samtidigt kompliceras framställningen av en inflätad skönlitterär berättelse om en ung kvinna som företar en fjällvandring och tvingas möta sina egna föreställningar om naturen.

Bita, Lilly och Jane, a.k.a Janne, är sexton år och bor i Tierp. En förort till rymden där gatorna blöder av slask och ingen jävel gör kaos med patriarkatet. De har överlistat anti fitt-systemet, de är gudar nu, starka och utåtagerande, men de är också vilsna. 

  

Paganos bok är ett kalejdoskop av olika röster som vittnar om vardagliga ögonblick och situationer, när allt ställs på sin spets eller om funderingar vi går och bär på inför den vi lever med.

Hanna går på läkarlinjen. Hon vet vad hon vet, minns allt, analyserar livet. För vad ska man tro på om inte vetenskapen har svaren? Hon glittrar med sina vänner, de är amasoner med hud av okrossbart glas. Är redo för vilken strid som helst. Men under det intermedicinska året börjar glaset få sprickor. Och när vännen Filippa dras allt djupare ner i en depression bildas en hinna av rimfrost som inte går att skrapa bort.
M varken mer eller mindre, Petra Backström, Rabén & Sjögren
Maj är 19 år och tycker om när saker är lättkategoriserade och logiska. När man efter en kort överläggning kan komma fram till ett klockrent beslut genom att väga fördelar mot nackdelar. Då är kärleken en svår nöt att knäcka. Nu har Maj trasslat in sig i fyra kärlekshistorier samtidigt. Och hur hon än försöker reda ut tillvaron blir det bara värre. För att lösa situationen uppfinner hon ett känsloexperiment. Hur vore det att helt enkelt testa att bara gå på känsla ett tag och se vad som händer?

  
Lilla Iris lever sitt liv i Mamma Medusas hår. Hon är sin mammas dyraste skatt. Men hon längtar ut till de andra barnen och drömmer om att få gå i skolan. Kanske en dag att mamma släpper taget om Iris och låter hennes dröm gå i uppfyllelse?
Morkels alfabet, Stian Hole, Alfabeta bokförlag
Någon lägger ut ord på åkern. Anna hittar den första papperslappen uppträdd på ett fruset halmstrå. Där står tre bokstäver: "Hej." Nästa dag ligger en ny lapp på åkern och dagen därpå ännu en. Anna vänder på en papperslapp och skriver: "Vem är du?". I Stian Holes underbart vackra bok, Morkels alfabet återser vi Anna från Annas himmel.
och grannsämjan är en långsam bödel, Bob Hansson, Ordfront förlag
... [Efter] tio års paus är det dags för Bob Hansson att återvända till dikten och han gör det som en helt ny poet! Bob Hansson har alltid haft ett säreget uttryck som har varit öppet och direkt, som velat samtal och närhet, en dikt som haft lätt för att skratta.Så fortsätter det att vara i den nya boken, men i och grannsämjan är en långsam bödel märks även ett mörker, en svärta som vill påminna oss om något. Det är en djupare och allvarligare röst som inte viker för det svåra, men som fortfarande bjuder in till tröst och längtan.
  
Engelsmannen Tom Michell är tjugotre år, singel och brinner av äventyrslust. Han får jobb som lärare på en prestigefylld internatskola i Argentina under det politiskt turbulenta 1970-talet. Men det stora äventyret börjar då Tom, under en semesterresa, räddar en oljeindränkt pingvin på en strand i Uruguay. Efter det vägrar fågeln lämna sin räddares sida och Tom har inget annat val än att smuggla med sig pingvinen på flyget tillbaka till campus.
Singers melodi, Vanna Rosenberg, Bonnier Carlsen förlag
Det är natt. Havet ligger alldeles månblankt när ett litet sjölejonbarn förs bort från sin mamma och pappa. Det trygga livet på stenhällen slutar och ett nytt liv tar vid. Det lilla sjölejonet kommer till ett resande cirkussällskap, och eftersom hans sång är så sällsamt vacker får han namnet Singer. Det är på cirkusen, vid lejontämjarungen Manfreds sida, som Singer växer upp och vännerna – trollerikaninerna, skäggiga damen och alla de andra – blir hans nya familj.Och visst är vänner det bästa ett sjölejon kan önska, och visst är livet på cirkusen ett gott liv. Men Singer saknar något, och hans längtan växer sig allt större med åren. 
Sebastian arbetar som timvikarie på ett boende som hamnar mitt i ett mediedrev med rubriker om vanvård. Från biträdets golvperspektiv betraktar han de äldres verklighet även när skriverierna klingat av, en vårdskandal som pågår i det tysta, varje dag. 

✦ ✦ F E B R U A R I ✦ ✦ 

 
Allting glittrar och ingenting tar slut är en tredelad skildring av kärlekens villkor i en värld som präglas av avstånd i sviterna av krig, naturkatastrofer och förluster. Tre olika röster, som bottnar i tre olika åskådningsplatser och tider, flätas samman till en och samma grundläggande fråga: Hur kan närhet uppstå och hållas kvar i en omvärld som är så tunn att människor inte ser ut som annat än små prickar i ett vidsträckt snölandskap?
En pojke växer upp med en mamma som byter namn varje dag, en pappa som älskar att ljuga ihop historier och en trana som husdjur. Föräldrarna älskar att dansa och allra helst till Nina Simones ”Mister Bojangles”. De har vänt vuxenansvar och konventioner ryggen för att göra varje dag till ett äventyr. Men när skatteverket knackar på dörren och deras tillvaro riskerar gå om intet, glider mamman över gränsen till galenskap och blir intagen. Pappan och sonen kokar då ihop en storartad plan för att frita henne och få sitt gamla liv tillbaka.
---

Tidigare släpplängt finns här {länk}.

Love at first stitch - sy själv med retrokänsla


Jag avskydde att behöva sy på en symaskin när vi hade syslöjd i grundskolan och kunde sticka på en halsduk en hel termin, men på sistone har jag blivit väldigt inspirerad av Fredrika på vindens sypepp och nu har jag sytt ett plagg! I ett ljusblått tyg med glitter och snöflingor har jag sytt efter instruktionerna till en Clémence-kjol från boken Love at first stitch av Tilly Walnes. Bortsett från att den blev en sömsmån för stor har jag nu alltså både tråcklat och gjort vändsömmar, termer som för mig förut var helt okända. Ibland var jag tvungen att tänka ett steg till för att förstå hur jag skulle göra i vissa moment, när varken text eller bild gick ihop, men det blev bra till slut. Det blev åtminstone en kjol som går att bära utan större svårigheter.


Walnes inställning är att det varken behöver vara svårt eller perfekt när man syr, för det är livet för kort för. Förutom både en och en annan kjol, visar Walnes också hur man, på nybörjarnivå kan börja med att sy en scarf och sedan gå vidare till att sy både byxor, blusar och klänningar. Hennes stil är, ursäkta mitt lekmannamässiga yttrande, söt, färgglad och 60-tal, vilket även genomsyrar bokens utformning i form av färggranna sidor med mönster och stora bilder. Walnes visar även hur ett grundmönster kan utvecklas och bli ett helt annat plagg, allt efter tycke och smak. Nu längtar jag efter att utforska möjligheterna att sy ett par pyjamasbyxor och kanske en regnjacka.