Läst i september

///Litteratur som lästs till kursen Barn- och ungdomslitteratur listas sist i inlägget, utan beskrivning///

Badskumt - gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg, Katarina Johansson 
I vilken Katarina Johansson uppmärksammar om gifterna som finns i de hudvårds- och skönhetsprodukter vi använder dagligen.

Vad bör göras? - jämställdhet och politik under femtio år, Yvonne Hirdman
Yvonne Hirdman sammanställer vad som har hänt inom politiken med jämställdheten under ett halvt sekel, hur Sverige har gått från att tänka "bort med alla könsroller" och "alla lika" till "många olika".

Vill ha dig så illa, Gunnar Ardelius (Skönlitteratur, Ungdom)
Gunnar Ardelius om livet efter studenten, om att inte veta vart man ska och vad man vill. Om kärleken. Om att vilja vara någon annan, någon annanstans. Om gruppdynamik. Om avundsjuka. Om att alltid ha vetat vad man ska bli. En rätt händelsefattig berättelse, men lämnar desto mer utrymme för personskildring. Sex personer har precis tagit studenten, en av dem har försvunnit, Channa. Vi får följa henne via brev hon skickar till en annan i gänget och hon är den enda vi lär känna i jag-form. Lea som försöker passa in i gruppen på ett så subtilt sätt som möjligt, tycker om Olof, men inte att han inte vill komma "uppåt" utan vill stanna där han är. Beata som tänker plugga till läkare, kommer från en välbehållen familj, en sådan som säkert viker mjölkförpackningarna när de tar slut, har alltid vetat var hon vill. Roozbeh ska läsa litteratur till hösten, han försöker passa in genom att ha rätt tygpåsar och prata om hans framtid som författare. Och så har vi Jeppe, som varken vet ut eller in, men blir tillsammans med Beate och de flyttar ihop. Det låter krångligt, men även för en som ibland måste skriva ner karaktärernas namn, när de blir för många, fick koll på dem efter ett tag. Ingen höjdare, men så har det varit med mig och Ardelius längre böcker (denna och Bara kärlek kan krossa ditt hjärta).

Bloggaren Sandra Beijer publicerade den tjugosjunde september i ett inlägg, en mailkonversation mellan Gunnar Ardelius och henne själv. Det är väldigt fint.

När pappas farmor dog, Farzad Farzaneh & Viktor Gårdsäter
Fin bilderbok om något som är en del av livet - döden. Varsamt berättad i mjuka toner.

Från Gossip Girl till Harry Potter. Genusperspektiv på ungdomslitteratur, Maria Nilson (Facklitteratur)
Maria Nilson forskar i litteratur (jag har t ex haft henne som lärare i kursen Litteratur och genus). I denna lilla bok har hon läst populärlitteratur för ungdomar i olika genrer (chick lit jr, fantasy, vampyr, dystopi o dyl.), och sett hur man porträtterar typiska kvinnliga vs. manliga karaktärer i respektive genre.  

De onödiga munnarna, Simone de Beauvoir
de Beauvoirs första och enda drama om vad som är rätt och fel, när det gäller liv och död, och om kvinnans och mannens jämlikhet.


Kurslitteratur
Totte leker med kisse, Gunilla Wolde
Vem räddar Alfons Åberg?, Gunilla Bergström
Tomtebobarnen, Elsa Beskow
Gittan och gråvargarna, Pija Lindenbaum
Mera fest med Alfons!, Gunilla Bergström
Alice i Underlandet, Lewis Carroll
Tordyveln flyger i skymningen, Maria Gripe
Farlig midsommar, Tove Jansson
Barnbokens byggklossar, Maria Nikolajeva
❤ Vita streck och Öjvind, Sara Lundberg ❤

3 kommentarer:

 1. åh visste inte att de beauvoir skrivit drama. måste läsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste inte heller, utan fann den när jag fick för mig att jag behövde läsa ett drama och flanerade bland bibliotekshyllorna. ♥ bibliotek 4 ever ♥

   Radera
  2. och ja!! du måste läsa!!

   Radera