Läst i mars


The History of love, Nicole Krauss
En fantastisk roman om kärlek, med många lager. Den är inte mer än det och samtidigt så mycket mer. Jag har skrivit om romanen två gånger, en gång 2009 och den andra gången fem år senare. Den är öm och sticker till på samma gång.

Det handlar om kärlek, Charlotte Fruergaard
Den är uppbyggd som vad jag tror självhjälpsböcker är strukturerade, med inledande texter och efterföljande lektioner där man skulle se mönster i sitt eget beteende för att kunna lösa de problem man eventuellt har, men jag tog nog mest till mig det som var relevant för mig. Jag vet inte om den ger praktisk hjälp, men den handlar precis om det som titeln säger: Kärlek. Sedan kan råden appliceras på det mesta, vare sig du är kär i en partner eller har en kär vän. Det tror jag.

Frances, del 3, Joanna Hellgren
Tredje och avslutande delen i Joanna Hellgrens trilogi om Frances och personerna i hennes närhet. JÄTTEBRA. Jag blev något förvirrad när en ny karaktärs berättelse kom in, för att jag är glömsk, men allt löste sig när jag läste en recension av serieromanen som jag googlade fram. När jag till slut fattade, fattade jag också det jättebra slutet.

Looking for Alaska, John Green
Det är fascinerande att det finns böcker som hela min kropp längtar tillbaka till, som jag vet och har haft erfarenhet av att de är sorgliga. Det är som att jag vill få ett slag i magen eller längtar efter att bli fälld psykiskt. LfA är en av dem och till slut gav jag med mig. Jag hade kunnat författa ytterligare ett inlägg om LfA som är mer strukturerat och mer sammanhängande än det jag skrev i all febrig hast efter att jag även läste ut Paper Towns i ungefär samma veva, hösten 2011, men jag har inte de orden nu. LfA innehåller mycket kloka ord som är värda att påminnas om. Den är som en hand att hålla när det är svårt.
--- + BONUS!!! + ---

"Inlägg som jag tänkt skriva, men som förmodligen aldrig kommer att göra", nr 1: Min Marilyn

I vilken jag inledande presenterar min anteckningsbok (med Marilyn Monroe på omslaget, därav titeln), där jag skriver in vilka böcker jag läst, samt filmer (och teaterföreställningar, de är få, därav denna parentes) jag sett, månadsvis. Den här idén dök upp, när jag insåg att jag skulle se mer än dubbelt så många filmer än böcker jag skulle läsa ut, vid mars månads slut. Den slutliga siffran hamnade på 20 sedda filmer, mot 4 lästa böcker. I väntan på att detta inlägg på något mirakulöst vis ska materialiseras, vill jag tipsa om några av de filmer jag sett den här månaden. OBS jag försöker inte förvandla denna blogg till en bok- och filmblogg. Förlåt på förhand för att det här inlägget blir superlångt.

1. Her
Den här filmens titel borde egentligen skrivas med versaler och fetstilt och vara understruket samtidigt, för att jag såg den två gånger. Den slog väldigt hårt i mitt hjärta. Den handlar om kärlek som är omöjlig. Allt är bra med den. Musiken, dialogerna, skämten, färgerna.. Om jag skulle jämföra den med en film: som en blandning mellan Lost in translation och Lars and the real girl. Jag grät. Jag lyssnade på The Moon Song mer än 122 gånger efter att ha sett filmen.

2. Martyrs
Sjukaste filmen jag sett på länge. Innehåller väldigt jobbiga scener, samt sjuk plot twist. Den tog aldrig slut. Det minst sjuka är kanske att jag och mina vänner hittade den här filmen i en gammal skvallertidning under rubriken "skräckfilmer du måste se" eller något liknande. Alltså, det är ju en skräckfilm, men kanske inte en sådan man i första hand tänker på. Jätterått material. Ska jag vara ärlig skrek jag, blundade och höll för öronen mest.

3. Nymphomaniac I och II
Hur är det möjligt att man ska kunna förklara vad denna film handlar om, när det enda man tänker på är slutscenen som bara gör en frustrerad? Men: skitbra, verkligen. Historien om Joe är uppdelad på ett Wes Anderson-vis och skapar intressant diskussion om hur filmen hade varit om samtliga könsroller hade varit ombytta. Mycket naket naturligtvis och tunga scener. Jag såg den förkortade versionen, men är nyfiken på hur den oklippta versionen är.

4-9. The Grand Budapest Hotel, Smala Sussie, Weekend (2011), Wadjda, Midnight in Paris, Stories We Tell.

1 kommentar:

  1. Jag läste första delen i Frances för ett bra tag sen, den har sen helt fallit i glömska. Tack för påminnelsen!

    SvaraRadera