Läst i februari


Februari kändes längre än vad den borde ha gjort. En månad med färre dagar än alla andra, borde inte kännas så här lång, tänker jag kanske varje år, men glömmer i sådana fall bort det. Den här månaden har jag mest sett bra filmer (Dogtooth, Upstream color, Kyss mig, Requiem for a dream, Gravity och Cherry blossoms - se!!!), skrivit på en himla forskningsöversikt och lika många delar skrattat och gråtit. Sju böcker har blivit utlästa. Tre av dem har jag redan skrivit om; Pressa läpparna här av Agneta Klingspor, The return of Hjärtans fröjd av Per Nilsson och Kamalas bok av Inger Edelfeldt.

Därtill fann jag Francesco Alberonis Drömmar om kärlek intressant, den handlar främst om förälskelse. Alberoni hade intervjuat ett flertal italienska ungdomar i olika åldrar om deras syn på kärlek och jämfört deras svar med varandra. Visserligen gjordes undersökningen under 80-talet, så de kändisar ungdomarna var förälskade i var sådana som Arnold Schwarzenegger, Madonna, Michael Jackson och andra okända italienare, men det var intressant ändå att läsa om hur flickorna oftast blev kära i äldre pojkar, medan pojkarna oftast blev kära i flickor i deras ålder, för att de tror att de inte lever upp till de äldre flickornas krav. Alberoni tar även upp andra kärleksteorier, bland annat De Rougements teori om att folk alltid söker efter den stora passionen och att äktenskapet därför skulle vara hotat, och Stendhals teorier om fyra sorters kärlek: den fysiska, den smakfulla, den flärdfulla och den passionerade.

En annan bok som jag läste och tyckte mycket om var Elin Wägners Norrtullsligan, om fyra kontorister i början 1900-talets Stockholm. Huvudpersonen Elisabeth och de andra försöker överleva på den knappa lön de får. Samtidigt kokar frustrationen under ytan bland kvinnorna: varför ska de betala skatt när de inte får något att säga om i samhället? Drömmar blandas med förtvivlan och vänskap frodas och tärs i den lilla vänskapskretsen. Tillsammans är de starka, men ibland är det svårt att gå enade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar