En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret

Untitled
Det här är inte som vilken bok som helst. Sidorna är svarta i kanterna och berättandet varvas med bildsekvenser och text. Det är en historia om att drömma, om att ha drömt och glömt.

Untitled

Romanen inleds med att en professor H. Alcofrisbas ber läsaren se historien framför sig som en film. Sedan fortsätter historien om Hugo Cabret, en ung pojke som blir föräldralös efter att hans pappa dött i en brand. Hugos farbror tar honom under sina vingar och lär honom underhålla klockorna inne på Paris tågstation. En dag kommer farbrodern inte tillbaka från sina utsvävade kvällar och Hugo blir alldeles ensam, tillsammans med pappans drömmar om att en dag laga en automat, en mekanisk människa, som en okänd trollkarl troligen har använt till en av sina föreställningar. Den här automaten sitter med en penna i sin hand och Hugo vill veta vad det är för hemligt meddelande den bär på.

Eftersom Hugo gömmer sig på tågstationen, är det ingen som vet vem det är som lagar klockorna och som får dem att gå när de stannar. Det är således en olyckshändelse, när Hugo hamnar i trubbel hos leksaksförsäljaren på stationen. Hugo har försökt stjäla mekaniska leksaker till sin robot, men blir tagen på bar gärning av den gamle mannen. Han tar Hugos anteckningsbok, i vilken hans pappa skrivit och ritat om den mekaniske mannen. Sedan öppnas en helt ny värld av upptäckter och trådar som knyts ihop. 

Den gamle mannen är gudfar till en tjej, i ungefär samma ålder som Hugo. Isabelle. Hon tycker om att läsa böcker och att titta på film. Hon och Hugo försöker hitta anteckningsboken, medan Hugo letar efter lösningen till sin dröm. 
Untitled
Untitled

En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret skriven av Brian Selznick, är i två delar. Den ena handlar om Hugo och den mekaniska mannen och den andra om mannen bakom automaten. Selznick har hämtat inspiration från Georges Méliès' liv. Méliès var en fransk filmpionjär som bland annat gjorde filmen Resan till månen, 1902.

Berättelsen om Hugo Cabret är en hisnande historia som går väldigt fort att läsa, en kväll max om man läser den non stop. Jag tycker mycket om bild- och textkomponeringen, att flera bilder efter varandra (likt ett gammalt sätt att göra tecknade filmer på) får plats för att berätta historien och det blir nästan precis som att se på en film. Sedan tycker jag också om att man får ta del av lite tidig filmhistoria, vilket kan ses som en bonus, speciellt för de som anser att skönlitteratur bara är dumt tidsfördriv.

En filmatisering, regisserad av Martin Scorsese, släpptes 2011. Den nominerades till elva Oscar och fick fem för bland annat bästa foto och scenografi. 

En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret, Brian Selznick (2007, sv. 2008 övers. av Anna Strandberg), B. Wahlströms 

2 kommentarer:

  1. Den där ska jag verkligen kolla upp! Har sett den på biblioteket men inte riktigt fattat upplägget, men nu blev jag sugen på att läsa den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å ja, läs! Jag hoppas att du gillar!

      Radera