Läst i november

Thrillerliv (Jessica Johansson)
Explosivt språk där samhällskritik blandas med drömmar om rispfria ytor och befrielse.

Den gamle och havet (Ernest Hemingway)
Den första fisken som den gamle Santiago får på kroken, på väldigt lång tid, ger inte upp så lätt. Jag läste den här i en nystartad bokcirkel och de flesta av oss tyckte att det var en väldigt långdragen process. Det var en som blev väldigt berörd av Santiagos kamp, minns jag. Vi försökte även hitta allegorier (för havet, fisken, kampen) på wikipedia och kom fram till att det finns många sätt att tolka den på.

Frances (del II) (Joanna Hellgren)
Andra delen i en trilogi vars titlar är Frances. Serieroman om Frances som får bo hos sin faster Ada, sedan hennes pappa gick bort. Historia blandas med nutid. Ada är kär i Louise. I den här delen får vi också läsa om Frances pappas historia med hennes mamma. Vackra blyertsteckningar.

Äktenskapsbrott (Åsa Ericsdotter)
Korta stycken, nästan ögonblicksscener om det man inte får göra när man har blivit förklarade man och hustru.

Kärlekens konst (Erich Fromm)
Man måste se kärleken som en konst. Det är ett livslångt arbete och kräver disciplin. Fromms Kärlekens konst är inte en instruktionsbok om hur man håller ett förhållande vid liv. Jag vet inte riktigt vad den är, mer än vad Fromm anser om kärleken.

Luftspår (Magnus Engström)
Läraren Katia försöker ta sig igenom en kris och Torsten, pensionerad poliskommissarie, går till botten med ett gammalt fall och försöker reda ut vad som egentligen hände. Gotland, påsk. Engström blandar bilder med text och i slutändan tvinnar han ihop en historia som jag tycker var helt okej. Trailern säger att det är en grafisk roman.

Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek (Lena Andersson)
Egenmäktigt förfarande fick augustpriset för årets svenska skönlitterära bok och handlar om att vara kär i någon som inte är kär tillbaka. Ester är inte tonåring, som många kan tro, utan vuxen med jobb och ett fast förhållande, fram tills den dag hon faller handlöst för en konstnär. Sådan är kärleken: omild när den slår till. Hur man hanterar den är en annan sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar