Inför "Valda verk av T. S. Spivet"

För inte så längesedan köpte jag en bok.



Googlar man, så kan man läsa det här:
T.S. Spivet är ett tolvårigt underbarn som är besatt av att rita kartor och diagram över allting i sin omgivning. Han bor på en ödsligt belägen ranch i Montana tillsammans med sin minst sagt ovanliga familj. ...

T.S. Spivet försöker skapa ordning i sin kaotiska värld genom att i oräkneliga, färgkodade anteckningsböcker avbilda alltifrån landskapet runt ranchen, familjens vanor och beteenden till djur och växter i omgivningen. Han är en naturbegåvning och hans illustrationer är så vackra att de uppmärksammas av det prestigefyllda Smithsonian Institute i Washington. Fast när de ringer med de glada nyheterna att han har vunnit ett stort vetenskapligt pris har de ingen aning om att han bara är tolv år gammal?


Så börjar T.S. Spivets äventyr. Utan att säga något till sina föräldrar beger han sig till Washington för att ta emot priset. Men när han väl kommer dit, efter att ha tjuvåkt på godståg över större delen av den amerikanska kontinenten, upptäcker han att framgången har en baksida. Berömmelsen och äran hade låtit så lockande, men är det verkligen vad han vill ha? Och kan kartor och listor förklara världen? Eller har de bara varit en flykt från verkligheten?





Jag har själv inte hunnit läsa den än, men jag har lånat ett exemplar på engelska från skolbiblioteket, så jag hoppas att jag hinner läsa den snart, för jag tror att det kommer att bli en av årets läs-höjdpunkter.

Mer om det senare.

MISSISSIPPI KAN VÄNTA



Skolan är ett helvete i april och maj och således blir inte så många böcker lästa på fritiden. Vi återkommer så snart vi kan/Stjärtmes och blåmesen

blåmesens kvartalsrapport

Tiden går... nu har första kvartalet av 2010, och mer därtill, passerat. Under denna period har jag varit sen med allt, även inläggen på denna blogg och läsningen i allmänhet. Jag hoppas att ni kan förlåta mig. Kan också meddela att jag - hör och häpna - läste lika många böcker under januari-mars detta år som samma period förra året. Antagligen har jag bara haft fler bottennapp och därför har jag inte brytt mig om att skriva om dessa böcker. Här kommer några smakprov:

Skönlitteratur

Flickvännen
av Karolina Ramqvist: Illa skriven, tråkigt språk. Handlar om uttråkad/livrädd maffiakilles flickvän som väntar på att han ska komma tillbaka från den kriminella utflykt han är på. Ganska intressant ämne, men som sagt är inramningen inget vidare.

Les tribulations d'une caissière
av Anna Sam: Blogg som blivit bok, men bloggstilen sitter i. Bekvämt korta texter, ibland med rolig twist. Men i längden ganska enformigt och upprepande. Kanske är det så kassörskans yrke är... (Finns på svenska med titeln "En snabbköpskassörskas bekännelser".)

Populärvetenskap
Praktisk retorik av Göran Hägg: Trrrrrråkig! Jag hoppas att mitt undermedvetande snappat upp något som kan underlätta mina framtida framträdanden, men läsandet av denna något föråldrade bok känns som riktigt bortkastad tid.

Att skriva börjar här, version 2.0 av Maria Küchen: Omslaget och rubrikerna gjorde mig närmast lyrisk, jag satte faktiskt upp ett max antal sidor att läsa per dag för att få det roliga att räcka längre. Men jag blev mer än besviken; rubrikerna hade sällan något med texterna att innehållet imponerade inte ett smack. En sak är säker: att skriva börjar INTE här.

Kvitt/blåmesen

Vad skulle du ha valt?

När jag gick på högstadiet figurerade Annika Thor i film- och tv-mediet. I skolan såg jag Sanning eller konsekvens och på tv visades En ö i havet-serien, om de judiska flyktingbarnen Steffi och Nelli. Litterärt hade jag J. K. Rowling, Maria Gripe och Per Nilsson. Men ingen Annika Thor. Vad skulle du ha valt? är hennes åttonde bok för ungdomar.

Från början var det en lek mellan Jesper och Abbe, som gick ut på att en av dem gav två alternativ och så skulle den andre välja. I leken fanns inga mellanvägar, det var antingen eller. Ungefär som "pest eller kolera"-leken. Vem av dem hade kunnat ana att den leken en dag skulle komma att bli verklighet, och de var tvungna att välja?

Det handlar om kärlek, så klart, och om Jesper ska välja vänskapen med Abbe eller kärleken med Anna, som det så ofta gör i vanliga ungdomsromaner, bortsett från att den här är annorlunda.

Annika Thor gör leken allvarlig och mycket snart handlar det om liv och död, utan att gå överstyr.
För att göra det så trovärdigt som möjligt har Thor valt att skriva utifrån Jespers perspektiv, i jag-form, och dessutom har hon ersatt alla de/dem med "dom", vilket jag personligen tycker är något enerverande.

Jag trodde att det skulle vara lätt att skriva om en bok som handlar om högstadieungdomar, som snart skulle fylla femton allihopa. Att det skulle vara enkelt, för att det fanns vissa partier som jag kunde känna igen mig själv i, och för att jag själv varit femton för inte så längesedan.

Så här i efterhand känner jag mig cynisk och vet inte om jag ska rekommendera boken för att jag tycker att den är okej, men inte lysande, eller för att den är lärdomsfull och säger att alkohol gör människor dumma i huvudet (och att alla val man gör får konsekvenser). Men det skulle å andra sidan vara så himla typiskt mig att säga: välj själv.

*



Jag har tappat bort min minikalender och borde antagligen köpa en ny så fort som möjligt, men Röda Korset säljer nya böcker för priser som är otroligt låga och böcker > ordning, eller hur? Istället för att räkna matematik och skriva referat, ritar jag björnar, lejon och kaniner och lyssnar på den här spellistan, så det mesta är väl som vanligt. Förutom att det är lov och aprilskyar! Jag hoppas att ni har haft en fin påsk och att ni mår bra./Stjärtmes

för er som inte har Spotify:
1. Kent - Ansgar & Evelyne
2. Kings of Convenience - My ship isn't pretty
3. Sophie Zelmani - I'm the rain
4. The Magnetic Fields - You must be out of your mind
5. Vashti Bunyan - I'd like to walk around in your mind
6. Adam Green - We're not supposed to be lovers
7. Anna Ternheim - I'll follow you tonight (naked version)
8. Belle and Sebastian - Dog on wheels
9. Tegan and Sara - Don't confess (this thing that breaks my heart)
10. Sarah Blasko - Beautiful secrets

från: The History of Love

Untitled
Untitled
If you don't know what it feels like to have someone you love put a hand below your bottom rib for the first time, what chance is there for love?

nicole krauss

*



Jag viker hundöron i Cecilia Hanssons Revbensdagar, morgnar, samtidigt som jag tar mig igenom Arthur C. Clarkes rymdodyssé, med start År 2001, parallellt med Sofi Oksanens nyligen prisbelönade Utrensning, och tänker att det måste vara så här det känns att vara vid liv. För jag vill bara ha mer.