Three men in a boat

I slutet av juni hade vi sista fysiska bokcirkelträffen före semestern. På mitt initiativ hade vi läst Three men in a boat av Jerome K Jerome, först utgiven 1889. Tre män och en hund åker på semester i form av båttur på Themsen. Jag trodde först att det var någon typ av kryssning, men det visar sig snart att de ska ut med en mindre båt (en "Thames camping skiff" enligt Wikipedia) som kan ros alternativt seglas. Männen som förefaller vara en hoper lata oduglingar stöter på en rad motgångar, tältduken som hör till båten är svårmonterad, övernattningsställena på land är fullbelagda, flodvattnet är för kallt eller för smutsigt, vädret för dåligt och så vidare och så vidare.

Inledningsvis tyckte jag att Three men in a boat var den ganska kul och tidlös, och klappade mig själv på axeln för att ha gjort ett hyggligt bokval. Sedan spårar det ur och blir en mix av slapstick där alla skämt dras fem steg för långt (vi förstod poängen redan efter första exemplet, Jerome!), menlösa naturbeskrivningar och oförklarliga, underliga sidospår. 

Efter att ha konstaterat att halva bokcirklen (den historieintresserade) gillade boken och andra halvan (vi andra) tyckte den var tråkig diskuterar vi upplevelsen av semester jämfört med förväntningarna på densamma, och huruvida det verkar kul att ro på Themsen. Sedan lägger vi boken på hyllan och tar sommarlov från även den cirkeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar