En förbjuden bok



En förbjuden bok är en bok om två pojkar. Den ene är Gideon, som älskar att leta nya ord i namn och meningar, till exempel Alexander Hamilton: dominant lax / renad nalle / tom axelled. Gideon samlar på sköldpaddor. Han har 84 sköldpaddor i sin samling, varav en är en levande som heter Samson. Den andre är Roberto, som börjar i Gideons klass och som har en dragningskraft som ingen annan haft på Gideon.

En förbjuden bok är en bok om en bok. Det börjar med att Donovans mamma hittar boken som han har fått som skoluppgift att läsa och läser de sista sidorna. Sedan brakar helvetet lös. Hon stämmer träff med rektorn och vill att boken ska förbjudas att läsa på grund av att den innehåller en homosexuell relation och det vill hon inte att hennes son ska ta del av. Att slutet, där karaktärerna förkunnar att de älskar varandra, också kan tolkas som vänskapligt, och att Donovans lärare själv är öppet homosexuell är ingenting hon verkar ta hänsyn till. 

En förbjuden bok är en bok om en bok som man också får läsa delar ur. Den handlar om tre barn, två pojkar och en tjej, varav de två pojkarna är Äventyrare, som är en slags klubb? och som ska förhindra fienden McAllister från att få tag på en domedagskod. Kanske? 

En förbjuden bok är en bok med en agenda. Den handlar om en bok som vissa anser borde förbjudas och varför. Den handlar också om varför det är viktigt att sådana böcker finns. David Levithan är själv homosexuell och har skrivit ett gäng romaner för ungdomar med HBTQI+-karaktärer, men den här är nog en av dem sämre. Det blir alldeles för tydligt vad han vill säga med boken, på ett sätt som jag inte kan förklara på ett annat sätt än "amerikanskt". Det är elever som sluter upp bakom läraren. Det är ett stort föräldramöte i aulan. Det är brandtal och tårar! Samtidigt är den något rörig. Jag hade nog uppskattat att jag på förhand fick veta att boken hade tre berättarplan som hänger ihop. De kapitel från den förbjudna boken som är insprängda med allt annat är inte sammanhängande och anledningen till att de är med är kanske för att visa att boken inte bara är en bok om homosexualitet? 

Jag förstår vad David Levithan vill säga. USA är det land jag främst tänker på när termen "banned books" nämns. I USA blev 1477 böcker bannlysta under hösten 2022.  I sitt efterord tackar Levithan de författare som gått före och de som har möjliggjort att hans kunnat bli utgivna. Det är en rad amerikanska författare som jag inte har någon aning om vilka de är och så är det Alex Gino vars böcker legat i topp på listan över de mest ifrågasatta och bannlysta böckerna flera år i rad.

Nej, det blir inget högt betyg. Jag skulle istället rekommendera att läsa en bok som blivit bannlyst på riktigt eller någon annan av David Levithan. 

---
Andra böcker av David Levithan på Bookbirds

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar