Bortbytingen och Gömstället [Döden i December spoilers]

Häromkvällen såg jag en dålig, orealistisk deckare på TV (tydigt sommartecken för övrigt) och jag kom att tänka på en annan dålig, orealistisk deckare: Flocken, del 1 i Döden i December av Caroline och Leffe Grimwalker. Ända sedan jag läste den har jag nämligen varit vagt nyfiken på lösningen till den stora gåtan som inleder Flocken, alltså att huvudpersonen John Wagners familj försvinner.

Förgäves har jag googlat efter spoilers, men kammat noll. Så jag bestämde mig för att luska ut i vilken bok i serien det hela avslöjas och slösa nån timme av mitt liv på att ta reda på svaret, och sedan skriva det här med förhoppning att eventuella andra som läst första boken i serien och inte vill läsa mer, men ändå veta, ska hitta hit. Tyvärr blev jag tvungen att läsa två delar, nämligen del 10 Bortbytingen och del 11 Gömstället, för att få svar. Del 2-9 har jag alltså hoppat över. Spoilers i vitt på vitt nedan; bara att markera texten och läsa. Varsågod.

I övrigt har jag samma invändningar mot Bortbytingen och Gömstället som mot Flocken. För många karaktärer, orealistiska karaktärer med orealistiska personligheter och oetiska, orealistiska motiv, för mycket grafiskt våld, för mycket fluff, för mycket svordomar, tråkigt språk. För många offer; folk dör som flugor. Precis som i Flocken skiner det dock igenom att påhittandet och nedskrivandet av denna vuxensaga är typ det bästa Grimwalkers vet. Sedan vet jag ju att detta är skrivet under tidspress och hafsverkskänslan är påtaglig.

Spoilers
Döden i December
Grimwalker
Hur gick det med John Wagners familj?
Var var Sara och Mattias?
Vem var egentligen Sara?
Var Sara och Mattias döda?
Vem är skyldig Döden i December?

Sara och Mattias hade kidnappats av Johns nuvarande kollega, rättsläkaren René Hoffman. Han ville forska på dem för att hitta botemedlet till den sjukdom hans lillebror led av och behövde personer med vissa gener för att kunna smitta dem med samma sjukdom och sedan försöka bota dem. Sara hölls såldes inlåst i ett hemligt labb i en källare i närheten av Soltempelfolket. Hon dör i organsvikt i Johns armar strax efter att han hittat henne där. Det visar sig då att hennes riktiga namn var Viola Bratt (syster till Kim Cordells exfru Nils Bratt) och att hon stulit Sara Barkes identitet när den senare blev ihjälslagen av sin pappa.

Renés bror Jonathan dör för övrigt i bok 11 och René själv tar sitt liv i fängelset i bok 12 med hjälp av polischefen Mona Ott Öster som vill mörka att René gav henne en giftspruta för att kunna ge sin ME-sjuka man dödshjälp. (Återigen, research tack? Menar ni inte typ MS? ME är väl en funktionsnedsättning men inte livshotande..?)

Mattias visade sig inte ha rätt DNA och hade därför getts bort till ett par, Folke och Amanda, som tidigare varit med i Soltempelfolket (som alltså är en sekt som bland annat ägnar sig åt kannibalism). Där har han tvingats kalla sig Elias, parets avlidna sons namn. Man har sagt till honom att hans gamla mamma och pappa inte vill ha honom längre. Under tiden där utsätts han för otaliga övergrepp av både fysisk, psykisk och sexuell natur. När John hittar honom precis i slutet av bok 12 skjuter han Amanda. Folke stack redan i bok 11 då Amanda vägrade lämna tillbaka Elias till sektledaren Balthazar som möjligen planerade att döda honom.

Inte utan att man undrar hur den våldsamma ensamstående pappan John Wagner som saknar impulskontroll och sunt förnuft ska hjälpa sitt traumatiserade barn tillbaka till någon sorts fungerande liv. Något säger mig att han kanske inte kommer ta ett års tjänstledighet för att återuppbygga sonens förtroende och få honom att känna sig trygg. Antagligen kommer han väl lämpa över Mattias på sin nya förälskelse, psykologen Kim, som redan börjat fantisera om sin nya bonusmammaroll. Känns sådär. Detta är alltså bara spekulationer; har inte läst vidare och planerar inte att göra det.

Övrigt:
Seriemördaren som härjat i del 2?-9 var en polis som hette Frank
Faduma bor med Kim Cordell nu så hon klarade sig (såhär långt)
Lukten på polisstationen kom sig av att det låg fyra mumifierade lik ovanför innertaket (hand upp alla som inte gissat att det berodde på ett lik! Nähä, ingen). En vattenläcka fick dem att börja stinka och till slut rasade hela innertaket in och täcker hela polisstationen inklusive anställda med "liksoppa". Två av offren är Eva Anckarmanns bror med fru. Lösningen kommer senare i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar