Lördagslänkar: Ungdomslitteraturlistor, cruelty free och första gången


Om du tänkt läsa Ondskan / Enligt O
Linda jobbar som lärare och bloggar om böcker. I detta inlägg listar hon alternativ till böcker likt Ondskan, av Jan Guillou, som fortfarande är den vanligaste boken att använda i skolsammanhang, trots att den har mer än 30 år på nacken.

Första gången vi gick hem tillsammans / Flora Wiström
Jag har läst Floras blogg i många år och är så stolt över hennes utveckling. Förra året gav hon ut sin debutroman, Stanna, som jag har kvar att läsa. Nu har hon börjat publicera inlägg som är skrivna mer som konversationsutdrag som hon har med sin pojkvän Isak och jag älskar det. Jag tycker att det ger ett annat djup till hennes andra texter, som ett litet podd-avsnitt i textform, typ?

The truth about "Cruelty Free" makeup / Rowan Ellis
Smink som inte har testats på djur, i all ära - och så klart viktigt, men många missar det mänskliga (ofta barn-) arbetet bakom produktionen. Det gäller inte bara smink utan alla möjliga produktioner av exempelvis kläder och möbler. Detta vill Rowan Ellis uppmärksamma i denna You Tube-video. Rowan verkar vara en superhjälte-människa med många järn i elden och jobbar framförallt med queer- och jämställdhetsfrågor.

Tips för dig som har Skam-abstinens / @Enskedelaser 
Malena är skolbibliotekarie på Enskede skola och på bibliotekets instagramkonto publicerar hon ljusa och fina bilder med boktips. Just denna lista med böcker som liknar och/eller har samma tema som den norska ungdomsserien Skam, kunde inte komma mer lägligt. Jag har läst tre av böckerna i listan och längtar redan efter att kunna bocka av den.

▷ Avsnitt 8: Öppna upp världen / Bladen brinner
I detta avsnitt av podcasten Bladen brinner pratar Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo bland annat om facklitteratur för barn med Sara Shepard, hur det är att göra bilder av någon annans text och att jobba med kultur och varför det inte är så mycket mångfald bland kulturutövare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar