Du föll och jag för dig

En trubbig kärleksrelation mellan en ordningsam tjej och en nästan helt motsatt kille, där förhållandet vacklar än hit, än dit. Så som det bör vara när blodet i ungdomen rusar - eller? Dessutom finns det problem som uppkommer i omgivningen. Fridas pappa har fått jobb i Umeå och nu ska familjen flytta. Och Jakob knarkar, men det vet inte Frida om, än.

Att läsa Lina Stoltz Du föll och jag för dig får mig att undra ett och annat. Dels om det är sådant här som ungdomar av idag läser och seriöst gillar. Och dels, om den förra frågan ger ett negativt svar, hur manuset kunde komma igenom utgivningen. Jag minns mina egna ungdomsdagar (som stundom känns som flera decennier sedan, men det är inte sant), där jag kunde flanera runt på biblioteket i timmar och välja böcker utan omsorg. Skulle jag, då mycket mer naiv än jag är idag, ha gillat och svalt den här med hull och hår? Idag är jag till exempel mycket mer medveten om könsroller och jag har möjligen några högre krav än mitt femtonåriga jag hade då, men jag kan inte tänka mig att just den här romanen skulle hamna högt på topplistan ändå.

Trots att jag befinner mig en bit ifrån den tänkta målgruppen, betyder det inte att jag inte är lämplig att komma med åsikter om romanens brister.

För det första: de typiska karaktärsdragen för tjejer respektive killar. Frida är perfekt och har knappt något liv utanför skolan. Hon kärar ner sig i en kille, Jakob, som hon inte vet någonting om. Hon vet inte att han tar droger, men när hon får reda på det ställs hon inför ett ultimatum - ska hon fortfarande vara ihop med Jakob, trots att hennes föräldrar hotar med att hon ska flytta med till Umeå om de två fortsätter ses. Jakob å andra sidan, är långt ifrån perfekt och är kär i Frida, men ljuger ändå för henne om de droger han tar. Från Jakobs sida är det istället Frida som är boven till dramat, eftersom hon ju inte kan bestämma över hans liv. Etc. Efter att ha läst några kapitel, skrev jag några arga ord på en lapp om hur typiskt det var att just tjejen skulle vara perfekt medan killen är den som är på glid.

För det andra: berättarperspektivet gör att jag ibland förirrar mig i handlingen. Berättaren är aldrig direkt ur varken Fridas eller Jakobs perspektiv, men går växelvis fram och tillbaka. Endera är det Frida som tänker något, endera är det Jakob som känner något. Förutom kapitel där man endast får följa en av karaktärerna, är det svårt att hänga med, främst när de båda två möts. Dessutom är det tydligt att författaren önskar ge huvudkaraktärerna egna röster, men just med det här greppet lyckas det inte nå riktigt ända fram. Jag vill också veta hur många av dagens ungdomar som använder sig av begreppet "få till det" med en annan och vad som egentligen menas - att bli ihop, att bara hångla eller att ha sex.

För det tredje: Stoltz försöker skriva in låten Nothing else matters av Metallica som en betydelsefull del i handlingen, men misslyckas även här. Jag har ingen personlig relation till låten och som en utomstående som endast läser texten, är "Couldn't be much more from the heart" och "Open mind for a different view" långt ifrån vad karaktärerna själva utstrålar och handlar efter.

För det fjärde: det må vara en petitess, men jag kan inte se hur titeln kan kopplas med handlingen. Vem föll och vem föll för denne? För mig är det ingen som faller, men båda faller för varandra. Titeln i sig är väldigt snygg, men den känns inte relaterad med handlingen.

Nå, dessa brister till trots, läste jag ändå ut romanen. En annan kan undra varför, men jag har faktiskt inget bra* svar. Du föll och jag för dig är en lättuggad roman som riktar sig till tonåringar. Den tar upp ämnen som droger och sex, men går liksom problematiserandet förbi. Det kan vara så författarna förhåller sig till uppfostringsrollen i denna moderna tid och det känns befriande att det är så, att ungdomar kan få läsa om droger och sex utan att känna att det finns en viss moral inskriven i det, men som jag önskar att den här romanen fick gå igenom korrekturstadiet igen! För jag skulle inte lägga den här boken i händerna på en annan och säga att "den här boken kommer att förändra ditt liv". Den är i ärlighetens namn endast frustrerande.

*Det riktiga svaret är att pappret som romanen är tryckt är skönt att känna på och bläddra i. Och självklart denna ständigt förhoppning om att den dåliga trenden ska vända, kanske efter nästa sida.

3 kommentarer:

 1. Vilken bra recension! Mycket tänkvärd och intressant, även för mig som inte har läst boken :)
  SV: Jag har också HP4 på ljudbok... Faktum är att jag har alla på ljudbok och brukar lyssnar på dessa när jag ska somna, vilket betyder att jag nästan förstört böckerna för mig :P Detta är första gången jag läser dem själv och på engelska :) Hoppas lämnar en eller två kommentar om du har lust!

  SvaraRadera
 2. Jaha, det var den här som var skön att bläddra i! Har hört från annat håll också att den lämnar en del att önska. Synd, för det låter ändå som om den kunnat ha potential. Bra recension! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hade hoppats på mer. Tack!

   Radera