Moranthology

Jag bestämmer mig redan på förhand för att den här boken, en samling av krönikor signerade den brittiska journalisten Caitlin Moran, inte är något för mig. Hon verkar ju så... gapig? Denna ståndpunkt grundar sig framförallt i en intervju med Moran som jag läst någon gång, där journalisten lätt förtvivlat konstaterade att hon var en inövad enmansshow och hopplös att komma inpå livet.


Boken består av jag vet inte hur många krönikor som Moran skrivit för The Times under de senaste kanske tio åren. Det handlar om hennes vardag, om kungabröllop och inte sällan om TV eller kändisar (vilket inte alls är konstigt med tanke på att hon haft tre kröniköruppdrag per vecka, varav ett fokuserat på TV och ett under vinjetten Celebrity watch). Detta innebär också att jag ibland har svårt att relatera till textens teman; det kan röra sig om politiker jag inte känner till, eller aktuella händelser som kanske inte nått utanför Storbritanniens gränser (eller i alla fall inte in under den sten där jag oftast gömmer mig).

Oftast är boken dock ganska rolig. Extra intressant är de långa porträtten av Lady Gaga och Keith Richards. Ibland tycker jag att den trivialiserar seriösa ämnen (alkohol och droger, framför allt). Ibland tycker jag att författarinnan är en smula pinsam (och då tänker jag inte på när hon gör bort sig inför diverse storkändisar, vilket jag har svårt att tänka mig att hon bekymrar sig så mycket över som hon låter påskina, utan mer på... hur jag reagerat om jag varit Morans barn och läst den här texten). Till slut, efter nästan 350 sidor, får den mig också att skratta högt.

"/.../ Perhaps it is just part of what seems to be a growing campaign to slowly name everything in Britain after an extremely normal man in his late thirties/early forties. With pollack now called 'Colin' and UK Gold 2 renamed 'Dave', I fully expect to be riding around in an Ian, drinking mugs of hot Malcolm and filling in my online Tim forms with my Mikes before breastfeeding my newborn with my Bobs before the year is out."

För att du ska kunna ta till dig den här boken kan det alltså vara bra att ha någon sorts grundkunskap om brittisk popkultur. Tänk kungafamiljen (fast det räcker att du vet vilka drottningen och Kate Middleton är) och BBC-produktionerna Dr Who, Sherlock och Downton Abbey till att börja med. Alternativt kan du använda den som en guide till föregående nämnda fenomen.

Boken finns även översatt till svenska, då med titeln Morantologi.

3 kommentarer:

 1. Har hört så mycket om hennes How to Build a Girl, och någon gång, någon gång... så mycket böcker och så lite tid, som det heter.

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte speciellt mycket om Moran, men jag läste faktiskt hennes tidigare bok, Konsten att vara kvinna, tidigare i år. Vi hade den som bokcirkelbok. Jag tyckte att den var rätt rolig faktiskt och ett och annat kapitel var faktiskt riktigt tänkvärt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag inbillar mig att Konsten att vara kvinna kanske ger lite mer eftersom den har ett mer samlat tema. Läste någonstans att Moranthology är typ det hon skrivit som inte handlar om genus/feminism, eftersom det temat redan var avverkat.

   Radera