Vårsläppslängt, del 3: Mars

Några titlar vi ser fram emot från de svenska bokförlagen under våren 2015.
I den här delen presenteras mars böcker.
Informationen är hämtad från internet, med reservation för eventuella fel.
Lista i alfabetisk ordning efter författarens efternamn.



Marie Darrieussecq, Man måste älska männen mycket (Norstedts)
Solange från den kritikerhyllade Flickan i Cléves är tillbaka. Hon har blivit en vuxen kvinna som lämnat Frankrike för Hollywood. På ett party träffar Solange skådespelaren och regissören Kouhouesso Nwokam, född i Kamerun men numera naturaliserad kanadensare. Hon blir blixt­förälskad, han drömmer om att förverkliga sin Stora Idé: en filmatisering av Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta, på plats i Kongo. Filminspelningen slutar i katastrof och de båda tvingas omvärdera såväl synen på varandra som sig själva.

Ann Heberlein, Gud, om vi ska talas vid du och jag måste jag vara helt ärlig (Albert Bonniers förlag)
I en svidande vidräkning med Gud söker Ann Heberlein svar på de klassiska teologiska frågorna - om Guds egenskaper, om allmakten och ondskan - och ifrågasätter Guds patriarkala framtoning. Svaren hon finner och får är inte vad hon förväntar sig. Gud visar sig vara någon annan än den hon föreställt sig.

Malin Hedin, Inte gå under (Norstedts)
Mirjam är fylld av entusiasm inför sin första lärartjänst på ett friskole­gymnasium i en mindre svensk stad. Men verkligheten på skolan har inte så stora likheter med hennes höga förväntningar. Ledningen prioriterar inte den pedagogiska verksamheten och skolan har hög personalomsättning. Hon engagerar sig i den strulige eleven Azad. För att hjälpa honom från att gå under är hon tvungen att bryta mot en mängd regler, och vad som är det rätta blir allt svårare att avgöra.

Leif Holmstrand, Städer som inte är städer (Albert Bonniers förlag)
Med sin nya roman låter Holmstrand internationella storstäder utgöra spelplats för händelserna. Här förekommer Tokyo, Kinshasa, Los Angeles, Florens, Ramallah och Helsingfors. Om inte städerna är huvudperson i romanen så är kanske Mona och Peter det, de är två gestalter som i ständig upplösning rör sig i tillvarons utkanter, ofta utsatta, ofta i underläge. Med Städer som inte är städer skapar Holmstrand en hypnotisk text om en ständig flyktighet, där inget är stabilt och rollerna ständigt växlar.

Sun-Mi Hwang, Hönan som drömde om att flyga (Norstedts)
Detta är berättelsen om en höna som heter Knopp. En dag tröttnar hon på att lägga ägg efter ägg bara för att se dem forslas iväg till marknaden. Varje dag tittar hon ut genom ladugårdsdörrarna och ser de andra djuren ströva fritt. Knopp suktar efter ett annat liv. Hon planerar att fly ut i friheten och drömmer om att få ta hand om ett av sina ägg själv. En hymn för frihet, individualitet och moderskap med en kavat, pigg hjältinna som gör uppror mot sitt öde.

Miranda July, The first bad man (Brombergs)
Cheryl får ingen ordning på sitt känsloliv och bär ständigt på en klump i halsen. Hon är dessutom hemsökt av en bebis och besatt av kollegan Philip. Hon är övertygad om att det älskat varandra i sina tidigare liv och att det snart är dags att förenas i detta. När chefens dotter Clee flyttar in rubbas Cheryls pedantiskt ordnade värld. Och ändå är det Clee, det själviska blonda bombnedslaget, som får Cheryl att vakna till.

Camilla Jönsson, Ekon (B. Wahlströms)
Plötsligt sitter det en ny tjej i klassrummet. Alva försöker låtsas som ingenting, men redan första gången hon ser Liv är hon förlorad. Liv – den mystiska, tystlåtna, coola tjejen, som kommer och går lite som hon vill. Sakta närmar de sig varandra. Alvas vänner förstår inte vad hon håller på med, hon kan inte prata med sina föräldrar om det och samtidigt som Alva är världens lyckligaste är hon också mer ensam än någonsin. För Liv är inte alltid där, ibland försvinner hon in i sig själv, blir frånvarande eller otroligt arg. Det går upp för Alva att Liv inte är som alla andra, att hon inte är frisk. Och när Liv en dag försvinner på riktigt rasar Alvas liv samman. Vem är hon, om hon inte är med Liv? Och hur går man vidare, när det enda som finns kvar är ekon av det som en gång var?

Alice Kassius Eggers, Flickan med silverskorna (Rabén & Sjögren)
Det är jullov och Mika vet inte riktigt vad han ska hitta på. Mamma har fullt upp med sitt och han känner inte för att ringa någon kompis. En morgon ser han en mystisk figur smyga över skolgården. Vem är hon och vad gör hon vid den stängda skolan? Det visar sig snart att figuren på skolgården behöver hjälp, och att det är just Mika som måste hjälpa henne. Men kommer han att klara av det? Flickan med silverskorna är en lågmäld berättelse och ett spännande äventyr på samma gång. Mika är ingen typisk hjälte, utan en vanlig, lite tillbakadragen kille som visar stort mod när det verkligen gäller.

Felicia Margineanu, Uppkopplad - en guide till sociala mediers möjligheter (Modernista)
Det pratas fortfarande ofta om ungas användning av sociala medier i negativa termer, om att ungdomars internetanvändande skulle vara skadligt och om 90-talisterna som »den ego­centriska generationen«. I Uppkopplad gör Felicia Margineanu – fotograf, inspiratör och social entreprenör – upp med den bilden. För henne och många andra är internet en plats och ett effektivt verktyg för att driva samhällsförändring och kämpa för demokrati och människors lika värde. Hon visar hur sociala medier ger sina användare unika möjligheter att förverkliga kreativa och politiska projekt, bryta normer, anta och förkasta identiteter.

Jenny Nordberg, De förklädda flickorna i Kabul (Albert Bonniers förlag)
De kallas ”bacha posh” – flickorna som kläs ut till pojkar av föräldrar som har ett desperat behov av söner. I förklädnad kan flickorna röra sig friare i ett hårt segregerat samhälle. De kan också arbeta och gå i skolan, tills puberteten sätter stopp och tvingar dem att bli kvinnor som gifts bort mot sin vilja. När journalisten Jenny Nordberg först berättade om det okända fenomenet i New York Times 2010 blev de förklädda flickorna en världsnyhet. Boken fortsätter att följa flera familjer på nära håll i Kabul och är en fascinerande historia om uppfinningsrikedom och kollektivt självbedrägeri, men blir också ett skakande reportage om hur lite en kvinnas liv är värt efter tretton års krig i Afghanistan.  I sökandet efter hemligheter i en krigszon ställer författaren förbjudna frågor om sex och könsidentitet, om Gud och religiösa lagar, och om vad skillnaden mellan pojkar och flickor – eller män och kvinnor – egentligen består i. Det hon till slut finner i ett av världens farligaste länder lär oss något om vår egen historia och om människors vägran att acceptera förtryck genom alla tider.

Auður Ava Ólafsdóttir, Rosa Candida (Weyler förlag)
Lobbi är en ung islänning som ärvt en passion för trädgård och rosor av sin tidigt döda mor, nu drömmer han om att ge nytt liv åt en nästan bort­glömd kloster­trädgård i södra Europa. Han lämnar Island, sin far och sin autistiske yngre bror, men också den unga kvinna som han fått ett opla­nerat men inte oälskat barn med. Till klosterträdgården tar han med sig ett exemplar av sin egen ros, Rosa Candida. Men barnets unga moder kommer plötsligt efter honom med sitt späda barn och vänder upp och ner på kloster­livet.

Karen Russel, Swamplandia! (Leopard förlag)
Trettonåriga Ava Bigtree växer upp på en ö i Everglades i södra Florida där hennes familj driver nöjesparken Swamplandia! Parkens huvudattraktion är den dödsföraktande alligatorbrotterskan Hilola Bigtree. Men när mamma Hilola dör i cancer förändras allt. Avas skyddade och sällsamma värld hotas och familjen börjar splittras. Ava bestämmer sig för att försöka rädda den konkurshotade parken och sin familj och ger sig av på en farofylld resa i träskmarken.

Fred Vargas, Cirkeltecknaren (Sekwa förlag)
Under flera månader rapporterar tidningarna om ett fenomen som förbryllar parisarna. Stora cirklar ritas med blå krita på trottoarer runt olika vardagliga föremål och bredvid står en mystisk fras skriven med vacker handstil. Kommissarie Adamsberg oroar sig. Något säger honom att detta bara är början och mycket riktigt återfinns snart en kvinna med avskuren hals i en av cirklarna. Tillsammans med sin brokiga skara kollegor på mordroteln måste Adamsberg göra sitt yttersta för att förhindra att fler faller offer för cirkeltecknaren. Cirkeltecknaren är den allra första boken i serien om kommissarie Adamsberg.

Gabrielle Zevin, Livet enligt Fikry (Forum bokförlag)
Livet har inte blivit som Fikry hade tänkt sig. Hans gravida fru har dött, hans bokhandel går sämre än någonsin och dessutom har någon stulit hans mest sällsynta och värdefulla bok, originalutgåvan av Edgar Allan Poes diktsamling ”Tamerlane”. I skotskrutig badrock och löparskor ger han sig iväg till polisstationen för att anmäla stölden. Men egentligen bryr han sig inte om förlusten, inte ens böckerna ger honom någon glädje längre och han isolerar sig på ön där han bor. Tills han en dag får en udda leverans som vänder upp och ner på hans tillvaro. Inte bara Amelia som regelbundet kommer på besök för att sälja in böcker noterar förändringen hos den annars så vresige bokhandlaren. Det är uppenbart för alla att hans liv har fått ny mening.

Mer vårsläppslängt:
Januari
Februari

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar