Den gamle mannen och valen och Annas himmel

Jag hittade Stian Hole av en slump en dag när jag egentligen letade efter någonting annat. Vilken tur, säger jag, och varsågod. Här kommer två Stian Hole-tips:  Den gamle mannen och valen och Annas himmel. Stian Holes kollageliknande bilder är rika på detaljer, färgerna är mjuka och historierna är bitterljuva. De är världar man vill hoppa in i och gärna gör, många gånger om.
_DSF1091

Den gamle mannen och valen handlar om Cornelius, som bor långt uppe i norr tillsammans med sin katt Trots. Hans bror, Halvor, bor på andra sidan udden, men han har inte Cornelius pratat med på flera år, sedan Halvor stack iväg med Cornelius fru. Men han kan ibland skymta hans vågiga hår och saknar att ha någon att spela schack med. Om dagarna samlar Cornelius fynd som har strandat under natten. Så en dag ligger där en val som har fastnat och inte kan vända tillbaka till havet. Cornelius försöker hjälpa valen, men han kan inte göra det ensam. Kommer han vara tvungen att bita i det sura äpplet och ringa sin bror?
_DSF1094
_DSF1100
_DSF1109
_DSF1114

Annas himmel handlar om Anna och hennes pappa som dagdrömmer sig fram en resa till himlen. Det står inte explicit att mamman har dött, men det går att gissa sig fram till det. Inledningsvis sitter Anna på en gunga, medan hennes pappa står en bit bort med en bukett röda rosor i handen. Ett kvinnoansikte i profil dyker upp på himlen, men pappan ser det inte. Han står med ryggen mot och ser ner på marken. Han hör inte. Genom ett hål i himlen tar de sig till en annan värld, Annas fantasivärld, så som hon tror att himlen ser ut. Ibland ställer Anna frågor om Gud och var mamman kan tänkas vara nu och pappan försöker besvara dem så gott han kan.
_DSF1148
_DSF1151
_DSF1152_DSF1154

Den gamle mannen och valen, Stian Hole (2005, sv. 2013 övers. av Barbro Lagergren), Alfabeta Bokförlag
Annas himmel, Stian Hole (2013, sv. 2013 övers. av Barbro Lagergren), Alfabeta Bokförlag

4 kommentarer:

 1. De här lånade jag hem till min svärmor som är inne på grafik just nu! Hon kände sig så inspirationslös inför sommarens utställning, och de här rådde bot på det!

  SvaraRadera
 2. Å, hade missat Annas himmel. Ni måste läsa Holes böcker om Herman också! De är så magiska och läskiga på samma gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste faktiskt Herman och eldsvådan i samma veva som jag läste de här, men jag tyckte bättre om dessa :-) Boken om Herman var, som du skriver, lite läskig.

   Radera