Tree of codes

Skillnaden mellan skicklighet och genialitet är hårfin när man talar om Jonathan Safran Foer som lika gärna kan vara lika mycket av båda, eftersom den här boken, det här hantverket, är något gediget och genuint. Det är som black out-poetry, men istället för att ha strukit över orden har han valt att skära ut orden,  ofta flera stycken på sidorna och lämnat kvar några omsorgsfullt utvalda för att skapa något nytt ur något redan skapat. Tree of codes, ursprungligen The street of crocodiles, en novell skriven av Bruno Schulz, tar tid att läsa - det är först nu som jag ser hur stor betydelse en texts, eller i det här fallet en hel boks, uppbyggnad har för läsningen - men när man väl har hittat lösningen på hur man ska gå till väga (för min del: en hand bakom varje sida för att se vilka ord och skiljetecken som återstod på varje sida, för andra: ett vitt papper) så går det som en dans. Det är ett vackert skådespel som löser upp alla ovationer, ord överhuvudtaget, som jag inte riktigt vet vad jag ska säga om. Jag kan inte ens berätta vad Tree of codes handlar om för även om jag har läst den två gånger och skrivit ner flera sidor av ord att spara kan jag inte bearbeta informationen. Jag blir medveten om det fantastiska som sägs och tror att någonstans mellan mellanrummen så finns också meningen på livet, men där någonstans tar det stopp. Jag vet inte varför, jag kan bara inte. Endast tanken på arbetet bakom ger mig gåshud. Det här är en av anledningarna till varför den tryckta boken inte kommer att försvinna på länge:


Det minsta jag kan göra är att åtminstone avsluta med två utdrag:
"During one of his wanderings my father stood in the dark, breathing on the waving window curtains, whispering softly: 'I am not mistaken.' In the emptiness of evenings, serious and unequivocal, he would say: 'How beautiful is forgetting! What relief it would befor the world to lose some of its contents!'"

"Only a few people noticed the lack of color, as in black-and-white photographs. This was real rather than metaphorical - a colorless sky, an enormous geometry of emptiness, a watery anonymous gray which did not throw shadows and did not stress anything, a screen placed to hide the true meaning of things, a facade behind which there was an overintense coloring."

PS. / Länkar
1. Book Reports mycket mer informativa inlägg om Tree of codes.
2. Bokförlaget Visual Editions egna bilder före, under och efter arbetet med boken.
3. Jonathan Safran Foer berättar kort hur han tänkte för Guardian.

5 kommentarer:

 1. Åh, jag har väntat på ett inlägg om Tree of Codes! Det spritter lite i fingrarna, även om jag kommer stå som ett stort frågetecken efter att ha läst den.

  SvaraRadera
 2. Sv: Det låter som något, det, och jag får nog prioritera den högre på min önskelista. Och antagningsbeskeden såg ut såhär: +++!

  SvaraRadera
 3. Sv: Jajamän! Surrealistiskt nog, faktiskt. Och så fick jag hem broschyrer idag och har kikat lite i dem. Det ska bli intressant att se hur hösten blir. Pepp!

  SvaraRadera
 4. Sv: Jag kunde inte låta bli att fnissa lite, för ja - det känns väldigt stereotypiskt att det är inställt! Angående boendet har vi inte kommit fram till något än. Känns som om det blir relativt svårt att hitta en privat tvåa för ett bra pris i närheten av centrum, vilket leder in på frågorna: Tar du lån? Hur är hyran? Och hur bor du? Så till en början kommer vi nog pendla, men jag är nog den av oss två som är mer sugen på att flytta hemifrån.

  SvaraRadera
 5. Sv: Tack för all information - känner mig överröst! Finns så mycket att överväga och tänka över. Blir lite lätt yr av allt. Är så insnöad på att bo privat, slippa dela allmänna rum, men skulle vilja slippa ta lån som du. Det ska väl lösa sig - tack återigen, snälla du!

  SvaraRadera