Vårsläppslängt 2016, del 1 av 3: januari och februari

Nytt år, nya böcker, mer läspepp.
Titlarna och utgivningsmånad är hämtade från Svensk bokhandels tryckta vårkatalog.

 ✦ ✦ J A N U A R I ✦ ✦


  

I en värld på randen till ett förintande krig för en man och en kvinna hemliga samtal via krypterade meddelanden. De har aldrig träffats, men båda är utvalda och för evigt sammanlänkade.

Här ryms frågor om teknik och utveckling, politik och ekonomi, ideologi och biologi. Samtidigt kompliceras framställningen av en inflätad skönlitterär berättelse om en ung kvinna som företar en fjällvandring och tvingas möta sina egna föreställningar om naturen.

Bita, Lilly och Jane, a.k.a Janne, är sexton år och bor i Tierp. En förort till rymden där gatorna blöder av slask och ingen jävel gör kaos med patriarkatet. De har överlistat anti fitt-systemet, de är gudar nu, starka och utåtagerande, men de är också vilsna. 

  

Paganos bok är ett kalejdoskop av olika röster som vittnar om vardagliga ögonblick och situationer, när allt ställs på sin spets eller om funderingar vi går och bär på inför den vi lever med.

Hanna går på läkarlinjen. Hon vet vad hon vet, minns allt, analyserar livet. För vad ska man tro på om inte vetenskapen har svaren? Hon glittrar med sina vänner, de är amasoner med hud av okrossbart glas. Är redo för vilken strid som helst. Men under det intermedicinska året börjar glaset få sprickor. Och när vännen Filippa dras allt djupare ner i en depression bildas en hinna av rimfrost som inte går att skrapa bort.
M varken mer eller mindre, Petra Backström, Rabén & Sjögren
Maj är 19 år och tycker om när saker är lättkategoriserade och logiska. När man efter en kort överläggning kan komma fram till ett klockrent beslut genom att väga fördelar mot nackdelar. Då är kärleken en svår nöt att knäcka. Nu har Maj trasslat in sig i fyra kärlekshistorier samtidigt. Och hur hon än försöker reda ut tillvaron blir det bara värre. För att lösa situationen uppfinner hon ett känsloexperiment. Hur vore det att helt enkelt testa att bara gå på känsla ett tag och se vad som händer?

  
Lilla Iris lever sitt liv i Mamma Medusas hår. Hon är sin mammas dyraste skatt. Men hon längtar ut till de andra barnen och drömmer om att få gå i skolan. Kanske en dag att mamma släpper taget om Iris och låter hennes dröm gå i uppfyllelse?
Morkels alfabet, Stian Hole, Alfabeta bokförlag
Någon lägger ut ord på åkern. Anna hittar den första papperslappen uppträdd på ett fruset halmstrå. Där står tre bokstäver: "Hej." Nästa dag ligger en ny lapp på åkern och dagen därpå ännu en. Anna vänder på en papperslapp och skriver: "Vem är du?". I Stian Holes underbart vackra bok, Morkels alfabet återser vi Anna från Annas himmel.
och grannsämjan är en långsam bödel, Bob Hansson, Ordfront förlag
... [Efter] tio års paus är det dags för Bob Hansson att återvända till dikten och han gör det som en helt ny poet! Bob Hansson har alltid haft ett säreget uttryck som har varit öppet och direkt, som velat samtal och närhet, en dikt som haft lätt för att skratta.Så fortsätter det att vara i den nya boken, men i och grannsämjan är en långsam bödel märks även ett mörker, en svärta som vill påminna oss om något. Det är en djupare och allvarligare röst som inte viker för det svåra, men som fortfarande bjuder in till tröst och längtan.
  
Engelsmannen Tom Michell är tjugotre år, singel och brinner av äventyrslust. Han får jobb som lärare på en prestigefylld internatskola i Argentina under det politiskt turbulenta 1970-talet. Men det stora äventyret börjar då Tom, under en semesterresa, räddar en oljeindränkt pingvin på en strand i Uruguay. Efter det vägrar fågeln lämna sin räddares sida och Tom har inget annat val än att smuggla med sig pingvinen på flyget tillbaka till campus.
Singers melodi, Vanna Rosenberg, Bonnier Carlsen förlag
Det är natt. Havet ligger alldeles månblankt när ett litet sjölejonbarn förs bort från sin mamma och pappa. Det trygga livet på stenhällen slutar och ett nytt liv tar vid. Det lilla sjölejonet kommer till ett resande cirkussällskap, och eftersom hans sång är så sällsamt vacker får han namnet Singer. Det är på cirkusen, vid lejontämjarungen Manfreds sida, som Singer växer upp och vännerna – trollerikaninerna, skäggiga damen och alla de andra – blir hans nya familj.Och visst är vänner det bästa ett sjölejon kan önska, och visst är livet på cirkusen ett gott liv. Men Singer saknar något, och hans längtan växer sig allt större med åren. 
Sebastian arbetar som timvikarie på ett boende som hamnar mitt i ett mediedrev med rubriker om vanvård. Från biträdets golvperspektiv betraktar han de äldres verklighet även när skriverierna klingat av, en vårdskandal som pågår i det tysta, varje dag. 

✦ ✦ F E B R U A R I ✦ ✦ 

 
Allting glittrar och ingenting tar slut är en tredelad skildring av kärlekens villkor i en värld som präglas av avstånd i sviterna av krig, naturkatastrofer och förluster. Tre olika röster, som bottnar i tre olika åskådningsplatser och tider, flätas samman till en och samma grundläggande fråga: Hur kan närhet uppstå och hållas kvar i en omvärld som är så tunn att människor inte ser ut som annat än små prickar i ett vidsträckt snölandskap?
En pojke växer upp med en mamma som byter namn varje dag, en pappa som älskar att ljuga ihop historier och en trana som husdjur. Föräldrarna älskar att dansa och allra helst till Nina Simones ”Mister Bojangles”. De har vänt vuxenansvar och konventioner ryggen för att göra varje dag till ett äventyr. Men när skatteverket knackar på dörren och deras tillvaro riskerar gå om intet, glider mamman över gränsen till galenskap och blir intagen. Pappan och sonen kokar då ihop en storartad plan för att frita henne och få sitt gamla liv tillbaka.
---

Tidigare släpplängt finns här {länk}.

4 kommentarer:

  1. Många spännande böcker! Jag är särskilt nyfiken på Gudarna. :) Den utspelar sig dessutom i en grannkommun till min hemort. Alltid kul när man känner igen miljöerna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet vad du menar med igenkänningskänslan, speciellt när det gäller miljöer man har varit i.

      Radera