Läsåret 2015

Untitled
Jag är inte den som vanligtvis brukar sätta upp mål för min läsning under ett år, eftersom det finns så mycket jag inte vet att jag vill läsa (se Wikipedias artikel om serendipitet för mer info). På något sätt känns livsmål lite mer möjliga att uppnå. Ett av mina livsmål är till exempel att läsa Shakespeares alla dramer. Men i år tänkte jag försöka ändå, för att jag kan och för att jag tror att det blir kul! Därför har jag skrivit ner några punkter som jag hoppas att jag ska ha uppnått vid årets slut.

Under 2015 ska jag
 • Läsa en meter böcker
För några år sedan, på en blogg, läste jag om någon som skulle göra detta. Eftersom jag inte har några tidigare referenser för hur tjock en genomsnittlig bok jag läser, känns en meter rimligt. Detta kanske leder till att jag inte väljer en tunn bok före en tjock bok på grund av dess storlek, trots att jag har velat läsa den senare boken ganska länge (t ex American Gods av Neil Gaiman).

 • Läsa färdigt minst en serie på minst tre delar
Det finns Så. Många. Serier som jag har haft i bakhuvudet Så. Länge. Några är så gamla att jag aldrig stöter på dem på biblioteket längre, trots att jag brukar försöka ta nya rundor på biblioteket. Bland annat The Mortal Instruments av Cassandra Clare, Divergent av Veronica Roth, Utvandrarsviten av Vilhelm Moberg, Den mörka materian av Philip Pullman, Milleniumtrilogin av Stieg Larsson, serien om Maj av Kristina Sandberg osv. Jag vet inte hur jag ska välja, men jag saknar att läsa en serie från början till slut. Senast jag gjorde det, sträckläste jag sista bokens sista tvåhundra sidor, dels för att den var spännande och dels för att den skulle tillbaka till biblioteket nästa dag, eftersom det var femtioelva reservanter efter mig som också ville läsa Nyckeln av Bergmark Elfgren & Strandberg.

 • Läsa tidigare olästa författare
Jag har skrivit i min lilla bok att minst hälften av alla författare jag läser under året ska vara författare som jag tidigare inte har läst något av.

 • Läsa minst 12 böcker på ett annat språk än svenska
 • Läsa minst 12 böcker utgivna 2015

Sedan vill jag läsa mer facklitteratur, dikter och draman och böcker från genrer jag inte brukar läsa, men jag hoppas att det kommer automatiskt. Hehe. Lycka till, framtidsjag! :-)

Tryck på bilden för att komma till bildens källa och fotografens flickr-konto. 

6 kommentarer:

 1. Att läsa en meter böcker låter som en rolig utmaning och annorlunda. Kul!
  Lycka Till!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lycka till med din läsutmaning!

   Radera
 2. Att läsa en meter böcker låter som en rolig utmaning och annorlunda. Kul!
  Lycka Till!!

  SvaraRadera
 3. PS Ett tips på en serie-serie är Joanna Hellgrens triologi Frances som är fantastisk! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. PPS Jag har läst den! Den är jättebra!

   Radera
 4. Bra mål, önskar dig lycka till! Och Den mörka materian rekommenderar jag verkligen, skulle själv vilja läsa om den serien...

  SvaraRadera