Vårsläppslängt, del 1: januari

Några titlar vi ser fram emot från de svenska bokförlagen under våren 2015. 
I den här delen presenteras januaris böcker.
Informationen är hämtad från internet, med reservation för eventuella fel. 
Lista i alfabetisk ordning efter författarens efternamn.

Kobo Abe, Kvinnan i sanden (Norstedts)
En insektssamlare försvinner spårlöst och dödförklaras sju år senare. I själva verket lever han fortfarande i en liten by vid havet. Folket som bor där för en desperat kamp för överlevnad och håller insektssamlaren fången i en sandgrop tillsammans med en kvinna. Varje dag tvingas de skyffla undan sand för att skydda byn från att dränkas - och hela tiden när mannen en dröm om att en dag kunna fly.

Klara Arnberg, Pia Laskar & Fia Sundevall (red.), Sexualpolitiska nyckeltexter (Leopard förlag)
Sexualpolitiska nyckeltexter innehåller historiska sexualpolitiska texter från eller om Sverige. Här återpubliceras dikter, riksdagsdebatter, teckningar, pamfletter, litterära skildringar, affischer, utredningar och en t-shirt som alla problematiserar dagens debatter om sexualpolitik och ger en fördjupad förståelse av hur sexualitet förståtts, praktiserats och politiserats.
Varje nyckeltext analyseras och kommenteras av forskare som sätter in texterna i sitt historiska sammanhang.

Daniel Blixt, Utvecklingssamtal (Norstedts)
Dikterna skildrar både klassrummets och skolans verklighet, men också de existentiella frågor som läraren har inom sig. Med lätt hand pendlar Blixt mellan djup och konkretion, och dikterna formulerar förtvivlan och vrede såväl som ömhet och hoppfullhet.

Elis Burrau et al., Blå blixt: Den fasta kontinenten (Brombergs)
I litteraturen kan det gamla kasta ett sken över nuet, och det nya kan spegla det gamla. Med poesiserien Blå Blixt, en återkommande antologi som fått namn efter Edith Södergrans dikt "Blixten", vill vi låta nya poetiska röster bryta fram. I årets utgåva av antologin Blå Blixt medverkar Sami Hatira, Jennie Spetz, AnnaCari Färnskog, Kassandra Smith, Elis Burrau och Daniel Mårs.

Markus Gabriel, Varför världen inte finns (Norstedts) 
Världen finns inte. Men det betyder inte att det inte finns något alls. Med mod att provocera, och förtjust användning av snillrika tankelekar och språklig underfundighet, visar filosofiprofessorn och tänkaren Markus Gabriel att det visserligen inte finns något som inte finns - men att världen också är ofullständig. Därmed inte sagt att allting är bra, bara för att allting finns. Och humor är avgjort till hjälp när det gäller att ta itu med den mänskliga tillvarons avgrunder.
 
Beate Grimsrud, Evighetsbarnen (Albert Bonniers förlag)
I Beate Grimsruds nya roman möter vi fyra människor i yngre medelåldern: Siri, André, Louise och Tomas. De försöker förstå vad det innebär att vara vuxen och kastas mellan stark samhörighet och stark ensamhet denna vinter och vår på Södermalm i Stockholm. Beate Grimsrud fortsätter här att vidga berättandets gränser, med sin egensinniga blandning av realism och poesi, av absurd humor och filosoferande allvar.

Andra titlar av Beate Grimsrud på Bookbirds:
Jag smyger förbi en yxa / Har någon sett mig någon annanstans?

 
Linus Gårdfeldts nya dikter griper handfast efter verkligheten och tingen, naglar fast dem genom upprepning och tautologi, genom att oupphörligt benämna dem. Flödet av intryck är överväldigande, tiden går fort, ”årstiderna fladdrar under ögonlocken”. Men i den våldsamma strömmen öppnar sig oväntade rum, där tiden hejdas. Ett nytt liv har börjat växa, och en plats som kan kallas hem. 

Birgitta Holm, Språnget ut i friheten (Ordfront förlag)
Vad händer när man läser en bok? Vilka energier förlöses? Hur går det till när konst blir revolt och frihet? I Språnget ut i friheten återvänder Birgitta Holm till de stora böckerna, filmerna och sångerna som format henne som människa. Hon vandrar med yrkeskunnig blick genom verken. Lyfter fram, visar på, kommenterar. Men framför allt läser hon med lust. En lust som väcker lust att följa henne i språnget.

Viktor Johansson, Bonsaikatt (Modernista)
En pappa kidnappar sina döttrar. En mamma kidnappar sin son. De beger sig ut på vägarna med husvagn, hemskolning utan hem. Bort från skolans toalettdop, för att hitta ett nytt smeknamn åt skalbaggspojken. Bonsaikatter är kattungar som stoppats in i glaskärl för att sedan växa och behålla formen av marmeladburkar eller glasflaskor livet ut. Bonsaikatt är rädslan för att skapa ett monster, små bonsaier av föräldrarna, skolan och misslyckandet. I en rad böcker, senast Den mörka sporten, har Viktor Johansson lyft fram barnen av vår tid. Nu är det dags för de vilsna föräldrarna.

Andra titlar av Viktor Johansson på Bookbirds:
Eterneller / Game over / Wrestlarna

 
Jamaica Kincaid, Se nu då (Bokförlaget Tranan)
I Se nu då  avslöjas ett äktenskap med alla dess glädjeämnen och våndor. Det är en stämningsfull roman som kretsar kring hur tidens gång påverkar medvetandet, där Kincaids språk kan ses i all sin lyskraft. Mrs Sweet, den hängivna men försmådda hustrun, står i centrum. Hon bor tillsammans med sin make mr Sweet och deras två barn, en pojke och en flicka, i en liten by i New England. Berättaren rör sig graciöst mellan dessa fyra gestalter, för att försöka fånga hur de själva rör sig: mellan nuet, det förflutna, och framtiden. Alla är de begränsade och fångade i sin egen tillvaro.

Johann S. Lee, Tid för vila (Bokförlaget Tranan) (Omslagsbild saknas)
Kuang Ming börjar närma sig fyrtio och känner sig mer och mer främmande inför Singapores ungdomsfixerade och ytliga gayscen. Till och med relationen till pojkvännen Josh börjar kännas tom och Kuang Ming är rastlös och inte alls tillfreds med livet. Samtidigt är turbulensen i hans familj stor, hans yngre bror har nyss kommit ut som homosexuell, och Kuang Ming funderar över sin egen roll vad gäller broderns identitet. Deras syster, å sin sida, är gravid och nyreligiös, aktiv i ett kristet samfund mest känt för sin skarpa hbtq-kritik, vilket leder till slitningar i familjebanden.

När Bianca är 11 år får hon veta något som förändrar hennes liv för alltid. Hon har förmågan att göra sig osynlig, en egenskap som går i arv från mor till dotter. Men det finns hänsynslösa och mäktiga personer som är beredda att göra vad som helst för att komma över hennes talang. Bianca får dyrt och heligt lova att aldrig visa vad hon kan för någon. Det är lättare sagt än gjort ...

I Flickornas historia - Världen möter vi sjutton flickor från olika världsdelar och olika epoker, till exempel Juanita i Inkatidens Peru, Marie Antoinette under franska revolutionen, Michiko i bombens Hiroshima och Sandra under apartheidregimen i Sydafrika. Några av dem har funnits på riktigt, andra är påhittade ur en historisk verklighet. En kort faktatext avslutar varje kapitel. 


Tankar mellan hjärtslag är orden från Neftali Milfuegos dagbok. Om att växa upp i Sverige i ett ”svenskt område” som en ”andra generationens invandrare”, om att vara varken eller, i ett land med växande rasism och tydliga gränser människor emellan. 

När hon 2013 tilldelades det prestigefyllda danska Montanas Litteraturpris var det på en gång för boken det enkla och det ensamma och för sin blogg. Samtidigt behandlar hennes dikter klassiska teman som sorg, kropp och begär. Mer precist handlar de exempelvis om att tidigt förlora sina föräldrar. Om en far som slog. Om prostitution. Om Danmarks institutioner och politiska söndring. Dikter som tycks skrivna i en väldig hastighet, närmast akut, som ett minne som måste återges snabbt för att inte förloras. Formen ter sig slumpartad, intuitiv. Punkig. Trasigt tankenära. I strömmen av minnesanteckningar och förnimmelser lyser de mest hisnande meningar fram. 

I Niclas Nilssons nya diktsamling Mene tekel tycks undergången oundviklig och nära, liksom en gång vid den gammaltestamentlige kung Belshassars hov. I boken tematiseras det avläsande och uttydande som är en förutsättning för att det mänskliga livet alls ska bli begripligt. 

 
Oliver Sacks, Hallucinationer (Brombergs)
Hallucinationer förekommer ofta i samband med svår förlust, förgiftning, sjukdom eller skada. Människor har i alla tider sökt sig till hallucinogena ämnen. För att förändra eller fly sina liv. Oliver Sacks blev på 60-talet intresserad av en sådan livsstil och testade själv droger. Här berättar han om sina upplevelser med stor klarhet och inlevelse. Han undrar nyfiket hur hallucinationer har påverkat konsten och kulturen och menar att de i själva verket är en vital del av människan.

Indianlekar är en skildring av ett tillstånd och handlar om vänskap och tillit i en tillvaro utan mycket hopp, i en tröstlös håla som ekar av tomhet och maktlöshet och där det under ytan ständigt finns ett hot om våld.

Adèle Reverdy är begravningsentreprenör – ett faktum som inte direkt har en positiv inverkan på hennes kärleksliv. Men dagen Adèle fyller trettio år tar livet en ny riktning. På födelsedagsfesten träffar hon den före detta akrobaten Léo, som efter att ha förlorat synen i en olycka arbetar som massör. Den vackre Léo blir snart solen i Adèles liv. Med stöd av sin bästa vän Leïla gör hon allt för att vinna hans hjärta.

 Jaques Werup, Du har funnits här (Albert Bonniers förlag)
Du har funnits här är en passionerad bok om diktkonstens skönhet och komplikation, om poesin som kulturarv och livsnödvändighet. Jacques Werup skriver: ”Den urgamla diktkonsten tycks som gjord för nutida meddelanden från människa till människa.”  

Wan, eller Hjärtat Wan som hennes officiella namn lyder, har ägnat hela sitt liv åt att förlösa barn. Tio tusen har det blivit, enligt hennes egen uppgift, sju-åtta tusen verkar mer rimligt, tycker hennes brorson, som är den som berättar hennes historia. Från 1950-talet fram till nutid tar han oss med på en resa med Kinas samtidshistoria som kuliss, och med den omdiskuterade enbarnspolitiken som tema. För Wan hinner med tiden också med två tusen aborter, otaliga tvångssteriliseringar och utredningar om olagliga graviditeter. Mo Yan projicerar hela befolkningsproblematiken på denna kvinna, som han hämtat inspiration till från sin egen faster. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar