Höstsläppslängt, del 2: September

Några titlar jag ser fram emot att läsa från hösten/vintern 2014.
Information hämtad från förlagens hemsidor samt www.

När Annikas lillebror föds för tidigt blir sommaren ställd på ända. Istället för att åka till torpet i Småland blir de kvar i stan och Annika drar runt i Vasastan i jakt på något att göra.

I Observatorielunden lär hon känna den tuffa Kaja som bor i en stor våning på Östermalm, Ingrid som kallas Kex och vars mamma är på turné, Tobbe som har smitit ifrån föräldrarnas påtvingade sportaktiviteter och så Finnen och Lövet. Lövet som är alldeles för liten för att hänga i parken. Tillsammans leker de sanning och konsekvens, men bara med konsekvenser, för som Kaja säger: "Ingen bryr sig ändå om sanningen." 

Under högstadiet och gymnasiet var de kungarna i skolkorridoren. Profiler som alla ville umgås med. Problemet är att livet förändras. Hundra synonymer för kuk får inte längre någon att skratta. Och en luspank 19-åring som bor hemma hos mamma och tvingas skjutsa sin lillasyster till stallet varje dag är en nolla.

Kim börjar inse detta. Att omgivningen drar ner honom, håller honom tillbaka. Han vill skriva, men i Sölvesborg kommer man inte närmare mediebranschen än ett deltidsjobb som tidningsutdelare. Det är så han tillbringar sina nätter.

Då träffar han Robin. Robin, som vet ett annat sätt att vara ung. Som vet att det finns fler artister än Håkan Hellström och Melissa Horn och att det finns en värld bortom grabbumgänget i klubbstugan.


Med en ironisk, ömsint och klarsynt blick på människan utforskar Margaret Atwood våra mellanmänskliga relationer och vårt förhållande till tidens gång, naturen och skrivandet. Det på en gång personliga och politiska tilltalet som karaktäriserar hela hennes författarskap är också mycket påtagligt i denna diktsamling.


Harry och Craig har bestämt sig för att slå världsrekordet i längsta kyss: 32 timmar, stående, utan att släppa kontakt med den andres läppar. Kyssen följs av människor världen över. Runt dem finns vänner och familjemedlemmar – i alla fall från den familj som accepterar sin son som han är. Snart samlas det även främlingar, några beväpnade med tillhyggen och glåpord, men de flesta är där för att stötta och skydda. Och runt dem alla ljuder ett eko, en kör av röster från män som dött i aids. Män som minns hur det var att offra allt för att få vara sig själv och älska den man älskar, och hur de led för den rätten.

Världens viktigaste kyss är en berättelse om det omöjliga, och hur människor tillsammans kan göra det möjligt. En berättelse om att mötas, älska, skiljas, dö. Och där emellan: kyssas.




De är en helt vanlig familj: Bengt, psykiatriker, Mariette, lärare och deras sjuttonårige son Erik. När Bengt är på väg till en konferens i Kapstaden byter han plats ombord på planet med en okänd man och de inleder ett oväntat intimt samtal. Denna triviala omständighet sätter igång en oväntad händelsekedja i vilken mannen snart börjar ta över Bengts hustru och son under tiden han är borta. Vilket är mannens motiv? Är familjen Sund så harmonisk som den kan te sig på ytan? Vem sviker vem? 

Innan vi faller är ett tätt och lågintensivt familjedrama om fåfänga, förlorade illusioner, medelålderskris - och en längtan efter att bara ha någon att älska. Kanske finns där en väg tillbaka för en familj som efter alla år tillsammans gått vilse. Frågan är bara om den okände mannen är en olycksbådande inkräktare eller en räddare i nöden. 


Det är 1918 i Reykjavik, året då Island blir självstyrande. Ute i världen pågår första världskriget. Spanska sjukan härjar och når också Island. Tusentals människor blir sjuka och dör. Vulkanen Katla spyr upp eld och lavasten, och färgar himlen både dag och natt. Mitt i denna turbulens rör sig den sextonårige Máni Steinn, i utkanten av alla händelser, en outsider, dyslektisk och gay.
Hans livlina blir filmens värld, filmen som gjort sitt intåg och lockar islänningarna till de två biograferna i Reykjavik och den ständigt nya repertoaren av stumfilmer.
Máni Steinn - Pojken som inte fanns är en roman med ett mångfacetterat spel mellan skuggor och ljus, lik projektionen på en filmduk.


Motståndets melankoli är en surrealistisk roman i Gogols anda som utspelar sig i en liten ungersk stad. Fru Plauf sitter på ett försenat tåg på väg hem och kan inte låta bli att tycka att alla hennes medpassagerare är sorgliga skepnader. Så fattiga och obetydliga. Väl hemma får hon besök av den illasinnade fru Eszter som planerar att ta över hela staden med politiskt ränkspel. Hennes make, Valuska, som kan sägas symbolisera den naiva godheten, har gått in i sin egen drömvärld och skriver numera musik för duvorna.



Brev från Tove Jansson är ett urval brev till människor som har stått Tove Jansson mycket nära. Det är fråga om långa, fortlöpande brevsviter. De sträcker sig från 1930-talet till 1980-talet, inledda av den sextonåriga Toves brev från tiden vid Tekniska skolan i Stockholm hem till familjen.
Urval och kommentarer av Boel Westin och Helen Svensson.

Ett så starkt ljus är en roman om att försöka älska i en heteronormativ värld. Det är en skildring av hur krampaktig och cynisk man kan bli av att leva med en hotbild som de flesta inte verkar se. Men framför allt handlar den om en bländande längtan. Om Saras långsamt framväxande insikt att det är just i känslan av att berättelsen aldrig får börja, som en ny historia kan skrivas fram.
Författaren Max Schmeling får ett brev från Tibor Schittkowski, en bekant som han inte träffat på fyrtio år. Denne är döende och vill ha hjälp med någonting, men vägrar berätta vad det är frågan om. Eftersom Max står i tacksamhetsskuld till Tibor bestämmer han sig för att ställa upp. Han reser tillbaka till sin barndomsstad, träffar sin borttynande gamle skolkamrat och får ett uppdrag.
Vari detta uppdrag består är dock höljt i dunkel, åtminstone till en början, och Max dras in i en historia där hans egen roll blir allt tyngre men samtidigt alltmer svårbegriplig.

Straff är en tät och gåtfull thriller där inte mycket är vad det synes vara, och där upplösningen visar sig vara själva startpunkten.

{Länk till recension på Bookbirds}


Caroline och David växer upp på Södermalm, med ett särskilt band mellan sig. Syster och bror, två hjärtan som slår i takt, fyra öron som lyssnar. Tillsammans upptäcker de sin del av staden, skapar sig en värld långt från det som är svårt och obegripligt.

Men världens sorger kryper allt närmare David, och han ser det som sin uppgift att bekämpa alla orättvisor, att rädda människorna. Till slut kan inte Caroline skydda honom från hans tankar och infall, från en likgiltig och oförstående omgivning. När han glider in i psykisk sjukdom och hon samtidigt vill börja en ny tillvaro klipps bandet. Under många år lever de parallella liv, men så sker något som åter för dem samman. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar