Vårsläppslängt, del 2: Februari

Några titlar vi ser fram emot från de svenska bokförlagen under våren 2015.
I den här delen presenteras februaris böcker.
Informationen är hämtad från internet, med reservation för eventuella fel.
Lista i alfabetisk ordning efter författarens efternamn.


Benjamin Alire Sáenz, Livets outgrundliga mysterier (Gilla böcker)
Aristotle Mendoza är femton år och arg på världen, livet, allt och alla – inklusive sig själv. Hans bror sitter i fängelse, hans pappa är traumatiserad av kriget och han har inga vänner. En het sommardag träffar han Dante vid den lokala poolen. Dante som läser dikter, målar, gråter, har intellektuella föräldrar och älskar att gå barfota. Deras vänskap är osannolik men omedelbar och tillsammans utforskar de livets outgrundliga mysterier – hur man ska lära sig att acceptera sin familj som den är, vad det innebär att växa upp, varför man känner som man gör och, framför allt, hur man ska veta vem man egentligen älskar.

Kate Atkinson, Liv efter liv (Massolit förlag)
Tänk om det finns andra chanser. På riktigt. Och tredje chanser. Tänk om du har ett oändligt antal chanser att leva om ditt liv. Skulle du till slut kunna rädda världen från ett oundvikligt öde? Skulle du ens vilja? En kall vinterdag 1910 föds Ursula Todd. Hon ger ifrån sig ett kraftfullt skrik och påbörjar ett minst sagt ovanligt liv. För hon dör gång på gång, på många olika sätt.

Carmen Bugan, Den begravda skrivmaskinen (Wahlström & Widstrand)
Den begravda skrivmaskinen är historien om vad som hände Carmen och hennes familj, om att vara barn till en politisk fånge, om de förödmjukelser och förföljelser familjen systematiskt utsattes för natt och dag, år efter år, tills de alla till slut kunde lämna Rumänien, bara några månader innan Ceausescu störtades 1989. Med en akut närvarokänsla skildrar Carmen Bugan en egenartad barndom under Securitates ständigt övervakande ögon och sina egna kluvna känslor inför faderns hjältemodiga – eller rentav dumdristiga? – motstånd mot regimen. Det är samtidigt berättelsen om en ung kvinnas väg till insikt och mognad. En skildring fylld av sorg, stolthet, längtan och vrede.

Jennifer Clement & Kalle Matsson, En bön för de stulna (Albert Bonniers förlag)
Ladydi Garcia Martínez bor på mexikanska landsbygden, på en liten kulle, omgärdad av drogkarteller som odlar opium på fälten runt omkring, illegal invandring och ett polisväsende som inte går att lita på.  Livet är tufft för Ladydi och de andra flickorna i byn. Mödrarna är hårdhudade men livrädda och papporna har rymt. Ständigt får de alla vara på sin vakt, ett grymt hot om kidnappning hänger över dem. Och en dag händer det. En kraftfull bil med knarkkartellens män beordrar den vackraste lilla flickan in i bilen och lämnar byn. Ladydis berättelse är inspirerad av en verklighet som gäller för många flickor och kvinnor i dagens Mexiko men som inte många känner till. En värld där flickor försöker likna pojkar så länge det är möjligt för att inte kidnappas och säljas, och där polisen är lika farliga att kontakta som de kriminella.

Karolina Hansson & Elina Pahnke (red.), Sexjournalen (Leopard förlag)
Sexjournalen är en samling med fyrtio unga kvinnors personliga texter om sex och lust. Vår sexualitet formas i stor uträckning av normer där samhällets objektifiering och passivisering av kvinnor löper som en röd tråd. Men i den här boken får du möta unga kvinnor som går emot strömmen, klättrar över staketen och inte räds att berätta om sina sexuella fantasier och innersta drömmar. Kvinnor som för sin egen talan, gör som de vill och tar vad de vill ha.

Yvonne Hirdman, Medan jag var ung - Egohistoria från 1900-talet (Ordfront förlag)
Medan jag var ung är Yvonne Hirdmans självbiografi. Det ä en rapp och humoristisk skildring av en person som ofta står mitt i striden, inte skyr konflikter och nästan alltid befinn sig i händelsernas centrum. Historien om ett spännande liv fyllt av kamp för kvinnans rättigheter.

Annan titel av Yvonne Hirdman på Bookbirds:
Vad bör göras? - Jämställdhet och politik under femtio år 

Kerstin Sandberg, Ett par från Stjärnfallsvägen (Albert Bonniers förlag)
Ett par från Stjärnfallsvägen är en snillrikt berättad roman som med lätt hand tar upp allvarliga ämnen. Den handlar om en kvinna som två gånger ramlat ner från samma berg, och om en övermodig berättare som i ett anfall av hybris väljer de allra största ämnen som någonsin funnits: att framställa gudar och samtidigt skildra de små och stora händelser som skapar vår tillvaro. Likt ett grekiskt skådespel med kören i form av nakna kvinnor i bastun efter Ingalills gymnastik.

Mats Söderlund, Göra män (Ordfront förlag)
Göra män är en bok om kriget mot pojkarna. Om att göra pojkar till traditionella män. Men det är också en bok om män som kämpar emot detta. Som tycker pojkar har lika stor rätt till kärlek, närhet, relationer och känslor. Män som vet att det finns en djupare tillfredsställelse att erövra bortom löftet om makt, sex och pengar. Män som prövat på och erfarit vad det kan vara att älska, vara närvarande, lyssna, förändras och möta både sig själv och sina medmänniskor.

Mer vårsläppslängt:
Januari

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar