Vårsläppslängt 2017, del 1 av 5: Januari

Okej goda fågelvänner, nu har jag kollat igenom Svensk bokhandels katalog över böcker som kommer ut den här våren och har fyllt ett dokument med titlar som jag är nyfiken på! Vi börjar med januari.

Vårsläppslängt 2017 
Januari


I Alla frågar sig varför får vi möta barn som ställer frågor om sådant vi alla funderar på, och ett antal losofer ur historien som försökt besvara dessa eviga livsfrågor. Med hjälp av filosofins värld förstår man att frågorna är djupt mänskliga – kanske är det just dessa frågor som gör oss till människor? Boken sätter frågorna i ett större sammanhang och diskuterar dem ur ett filosofiskt perspektiv i såväl text som bild. En tankebok som låter läsaren, oavsett ålder, känna att den inte är ensam om att ställa sig svåra, existentiella frågor

Det var den där dagen då mamma satt och skrev som vanligt. Och jag gick ut i trädgården i regnet och tappade bort mitt spel. Jag såg många nya saker som jag inte hade sett förut. Saker som nästan var lite magiska för mig.

År 1790 stiger femtonåriga Matilda Möllare i land på den svenska ön S:t Barthélemy i Västindien. Hon ska bo hos sin far, som hon inte känner. Matilda tror sig ha kommit till paradiset och är full av förväntan. Men snart upptäcker hon att hennes far äger slavar. I hushållet finns tvillingarna Witte och Zwarte – identiska så när som på en obetydlig skillnad i hudfärg. Hon förfäras över hur illa fadern behandlar Zwarte. En dag hjälper hon pojken att rymma. Något som får katastrofala följder.

De ofria är en blandning av fiktion och riktiga historiska händelser. Det är en berättelse om kärlek och hat, vänskap och mod under kolonialismens grymma villkor.

I centrum för berättelsen står en grupp unga män och kvinnor som anmält sig till att delta i kriget i Afghanistan, drivna av ett behov av att utmana sig själva under extrema förhållanden. Men snart står de inför prövningar som ingen militär träning har förberett dem på, och överlevnad mot alla odds blir deras enda uppdrag. Avskurna från omvärlden och förlorade i okänt territorium, är de på jakt efter en övermäktig fiende. Rollerna som förföljare och förföljda skiftar oavbrutet, tills de inte längre kan skilja gott från ont, vän från fiende, verklighet från fantasi. Den slutliga uppgörelsen tvingar dem till en uppgörelse också med sig själva. 

Tio år gammal lämnas Märta Svantesdotter på Gripsholms slott för att uppfostras med de kungliga barnen. Hon räknas som oäkting, trots att de flesta vet vem hennes adlige far är. Det dröjer inte länge förrän Märta blir god vän med prinsessan Cecilia, men snart övergår vänskapen till något mer. Är det lek och nyfikenhet? Eller åtrå och kärlek?

När Jenny Diski får diagnosen lungcancer med "två till tre år kvar att leva" vet hon inte hur hon ska reagera. Som författare bestämmer hon sig för att skriva om livet med sjukdomen. Och om sin femtio år långa komplicerade vänskap med nobelpristagaren Doris Lessing. Det blir en sista resa från ett före till ett efter, den här gången enbart i det inre, det som hon ändå helst alltid återvänt till och hemma i den älskade soffan där hon alltid trivts bäst.

På sitt vanliga klara, bitska, krispiga vis börjar hon skriva om sitt liv med sjukdomen.



12 noveller av Argentinas nya litterära stjärnskott, som jämförts både med Roberto Bolaño och Julio Cortázar. Samhällskritik och starka kvinnoporträtt varvas med skräck och övernaturliga fenomen när Mariana Enriquez tar tempen på det mentala tillståndet i 2000-talets Argentina.

Daniel Rydén berättar medryckande om varför vi undviker att äta vissa saker, trots att de inte är skadliga för oss. Han berättar om bibelns religiösa förbud och 1700-talets ätstörningar, om 1900-talets fettskräck och 2000-talets rörelser mot gluten, kolhydrater och laktos. Intresset för vad vi stoppar i oss tycks vara oberoende av tid och rum.

Men vad händer idag när den gemensamma måltiden ska anpassas efter deltagarnas dieter och preferenser? Eller när kostexperter utmanas av bloggare och trendsättare? Och hur gick det till när vissa ätliga ting fick rollen som fiender, medan annat hyllas som det enda rätta?

Om en mor och ett barn, om barndomen och frånvaron, om generationer som följer på varandra, om platser och föremål som laddats med innebörd men nu åter är tomma. I enkla, precisa, drabbande bilder skildrar Felicia Stenroth sorgen över en bortgången mor i sin första diktsamling, efter två uppmärksammade romaner.



På en vernissage i Brooklyn möter en ung dansk konstpraktikant och författare den gåtfulla performancekonstnärinnan Ana Ivan. Han hjälper henne med ett experiment som hon håller på att genomföra, där hon ifrågasätter tid. Hon berättar sin livshistoria för honom, en historia som sträcker sig från Ceaușescus Rumänien och en by i Marocko, till konstscenen i Bergen och New York. För den sökande unga författaren är hon som sprungen från himlen, och han utvecklar ett slags besatthet av konstnärinnan och hennes berättelse.

Ana Ivan är helt uppslukad av tid, så pass att författaren dels blir tvungen att utmana sina egna föreställningar, men också börjar också ana att allt inte är riktigt som det verkar. När han gräver djupare i hennes historia framträder en annan sanning.

Den melankoliske Hugh Person har ett komplext förhållande till såväl nuet som minnet – och till landet Schweiz. Vid ett första besök i ungdomen dör hans far i en provhytt med ena benet i en sommarbyxa. När Hugh som 32-årig förläggare återvänder förälskar han sig ödesdigert i den egensinniga Armande. Ett antal år senare – efter en period av mord, galenskap och fängelsestraff – gör Hugh en sentimental resa tillbaka för att både försöka återuppleva och göra upp med sitt förflutna.

Det här är berättelsen om Max Walker och hans hemlighet, en familj i kris, likväl som en rasande uppgörelse kring vilka vi är, vilka vi blir och vilka vi tillåts vara. En tonårsroman som är omöjlig att värja sig ifrån.

Max Walker är lagkapten i skolans fotbollslag, populär bland vännerna och tjejernas drömkille.
Det här året fyller han 16 och det bubblar mellan tjejerna och killarna i skolan. Men Max håller sig utanför, går aldrig längre än kyssar och avslutar relationer innan de blir för seriösa. Han har nämligen en hemlighet som ingen någonsin får veta. Han är född intersex, alltså både kille och tjej. Eller varken eller.


Antologi nummer fyra i serien Blå blixt utkommer i mitten på januari 2017 och heter "Ingen rök utan mareld". De medverkande poeterna heter Caroline Ljuus, Joel Berglund, Hanna Asp, Emma Rolén, Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Kristoffer Ehrnström Lundqvist Bey, Lisa Zetterdahl och Lisa Gidlöf.

Hur är det att ständigt tvivla på vad som är verkligt och vad som är illusion? Hur upplevs det när gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut och ersätts av ett drömlikt tillstånd där klarhet lever granne med galenskap?

Labyrint – vägen in är en mystisk och spännande historia om hur valen i våra liv formar oss som människor. Den balanserar mellan verklighet och fiktion och behandlar frågor om vad vi egentligen upplever av verkligheten och hur fria vi egentligen är att välja. Boken är den första delen i en serie och är en korsbefruktning av spänningsroman och magisk realism.

Jonas Modigs nya diktsamling Mellan öarna i de långa sunden rör sig mellan det naturlyriska och allmänmänskliga. Årstider kommer, vänner lämnar och det outsägliga är oss samtidigt alldeles nära.



Ilona och Stella är bästisar. Det har de varit sen de började lågstadiet. Det är nästan sju år sen. Men Ilona går i skolan i hemlighet, hon får inte synas. Hon och hennes familj flydde till Sverige från sitt hemland då det blev för farligt för dem att vara kvar. De bor gömda i ett kloster tillsammans med andra familjer som också väntar på asylbesked. Barnen går i skolan, men föräldrarna kan aldrig lämna klostret, då riskerar de att tas av polisen.

I en värmländsk bruksort bor sedan århundraden tillbaka en säregen släkt. De har en stark ställning och en kraft som till varje pris måste hållas hemlig. Kvinnorna i släkten är ordbrodöser. Alba har aldrig önskat sig förmågan att styra andra människor, men accepterat att hennes framtid är utstakad. Hennes mor, mormor och mormors mor har alla fått kraften på sin artonårsdag. Inträdesprovet ska vara en ritual, inte ett verkligt test. När Alba misslyckas står alla handfallna. Ingen berättar vad de misstänker ligger bakom hennes oförmåga. Istället skickas Alba hastigt till en avlägsen släkting i Stockholm och bit för bit börjar hon själv lägga pusslet. Men någon försöker hindra hennes sökande. Någon som inte skyr några medel för att nå sitt mål.
Någon som kan få vem som helst att lyda.

Rosor skador är en diktsamling som tar sin utgångspunkt i demensen som språkligt och relationellt tillstånd. Den handlar om vad som händer med kärleken och med språket när glömskan tar makten över en människas liv. Om hur relationer, exempelvis mellan mödrar och döttrar, förändras och förvrids, men också förblir, in i det sista. Med hjälp av bland annat berättelsen om Alois Alzheimers första patient Auguste D och Shakespeares tragedi Kung Lear försöker den här boken skapa ett rum där demenssjukdomen, i all dess omöjlighet, framträder som någonting läsbart, rentav delbart. Där de glömska och tröstlösa får tala.

 
Den hyllade Curtis Sittenfeld levererar här en modern version av Stolthet och fördom – lika delar Jane Austenhyllning som djärvt litterärt experiment. Sanning och skvaller är en lekfull, smart och underhållande saga för tvåtusentalet som tonsäkert tar sig an frågor om kön, klass, kärlek och familj och ja – stolthet och fördom.

Stormvalen och lilla Noa av Benji Davis, Hippo bokförlag (förlagslänk saknas)
I somras räddade Noa en liten valunge som han hittat på stranden efter en storm. Nu har det hunnit bli vinter och Noa saknar sin vän. Efter en häftig snöstorm går Noa vilse och hamnar i knipa. Då får han plötsligt hjälp från oväntat håll.

Yeong-hye är en tystlåten kvinna i ett traditionellt äktenskap i Sydkorea. Hon har aldrig gjort uppror, men så börjar hon drömma om blod och brutalitet, om kroppar och kött. En dag bestämmer hon sig: hon måste bli vegetarian. Människorna i hennes liv, hennes make, svåger och syster, vägrar att acceptera beslutet, och hennes envishet sätter igång en spiral av tvång och våld. Kampen står inte bara kring hennes kropp och vad hon väljer att äta, utan handlar om hennes sexuella och intellektuella frihet. Vad händer med den som ständigt måste föra en kamp mot tillvaron? Vilka medel står till buds och när når en människa bristningsgränsen? Våldet som Yeong-hyes protest släpper lös tar sig in i henne själv, börjar arbeta emot henne. På andra sidan metamorfosen råder inte längre rationaliteten.


Henry Page är en obotlig romantiker! Han har bara aldrig upplevt den stora kärleken. Inte ännu i alla fall. När Grace Town haltar in i hans liv med käpp, för stora pojkkläder och duscha verkar inte stå högst på hennes att göra-lista, vet han att det är på väg att ändras. För alltid.


Förra årets vårsläppslängt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar