Sidor

Andra om böcker

En annan sitter nu för tiden mest med huvudet uppe bland uppsatsskrivarmolnen och fokuserar knappt på annat än texter om sociala medier och ungdomar, vilket i sig inte är något jag klagar på, men det lämnar inte mycket utrymme till annat, som till exempel att läsa de där böckerna jag har lånat från biblioteket. Detta inlägg handlar därför om andra som har pratat/skrivit om böcker och läsning.


1. Sandra & Michelle - Bokpodden
Bloggaren Sandra Beijer och hennes kompis Michelle har en podcast som jag tycker är bra! De har väldigt bra samtal kring olika ämnen, som döden, hur det är att vara singel och kändisar. I det här avsnittet diskuterar de läsning och böcker. "Man ska inte vara rädd för klassiker" - S. B.


Nämnda böcker:
Middlesex av Jeffrey Eugenides
The Joy Luck Club av Amy Tan
Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
Matilda av Roald Dahl
Vredens druvor av John Steinbeck
Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
Skeppsbrott, 101 sanna kärlekshistorier av Dan Rhodes
Harry Potter av J. K. Rowling
The Wave av Todd Strasser
Flugornas herre av William Golding
Hungerspelen av Suzann Collins
Twilight av Stephanie Meyer

Nämnda författare (utan specifika titlar):
Haruki Murakami
Jonathan Safran Foer
Ernest Hemingway


2. Crash Course Literature (1 och 2)
Författaren John Green fördjupar sig i utvald litteratur som Jane Eyre, Hamlet, Catcher in the Rye (på svenska: Räddaren i nöden) och så vidare, på youtube. Varje avsnitt är intressant och får mig att vilja läsa de böcker jag inte ännu läst, vilket är ganska många.


3. Shakespeare condensed
Youtubaren TheGeekyBlonde har moderniserat, kondenserat och filmatiserat egna versioner av några av Shakespeares pjäser. Något förvirrat, men också kul och annorlunda. Filmerna är mellan 5 och 20 minuter.



4. Allt vi säger är sant - John Green
Allt vi säger är sant är en podcast om ungdomslitteratur. Jag har endast lyssnat på det här avsnittet, om jag ska vara ärlig, mest för att det här avsnittet handlade om John Green, som är en av mina favoritförfattare. I det här avsnittet hade de bjudit in fyra välartikulerade sjuttonåringar och lät dem prata om hans böcker. Det var sjukt hur mycket de visste om John Green, sjukt men bra. HÄR finns mer information och litteraturlista.



5. Fiktionen torkar dina tårar men gör dig inte till Sylvia Plath
Det här är den absolut bästa texten jag har läst på väldigt länge. Det är en reflektion kring läsandet och vad det gör med oss, varför det är viktigt att läsa och hur litteraturen räddar oss, hur vi speglar oss i det vi läser. Evelina får ett mail från en som "läser för lite böcker" om hur det kommer sig att hon läser så mycket, men svarar inte. Det här inlägget är svaret, samtidigt som hon vävar in personliga historier som till exempel om hur hon är Ester Nilsson och hur en person hon kallar M är Hugo Rask. Tonen är formell men ändå hudnära. Den avslutas så här:

"Fiktionen och läsningen torkar tårar ibland, ger oss vår identitet (”min identitet är en blandning av arv, miljö och alla de där böcker jag läst” som Jessika Gedin sa) och gör att vi ibland sträcker lite extra på ryggen för att vi har en fiktiv flicka bredvid oss. Men läsningen och fiktionen gör oss också tråkiga, självupptagna och grandiosa (vi blir inte författare i litteraturkanon bara för att vi kan citera Virginia Woolf, även om vi tror det.)" 
Alla måste läsa och läsa igen.

Läst i mars


The History of love, Nicole Krauss
En fantastisk roman om kärlek, med många lager. Den är inte mer än det och samtidigt så mycket mer. Jag har skrivit om romanen två gånger, en gång 2009 och den andra gången fem år senare. Den är öm och sticker till på samma gång.

Det handlar om kärlek, Charlotte Fruergaard
Den är uppbyggd som vad jag tror självhjälpsböcker är strukturerade, med inledande texter och efterföljande lektioner där man skulle se mönster i sitt eget beteende för att kunna lösa de problem man eventuellt har, men jag tog nog mest till mig det som var relevant för mig. Jag vet inte om den ger praktisk hjälp, men den handlar precis om det som titeln säger: Kärlek. Sedan kan råden appliceras på det mesta, vare sig du är kär i en partner eller har en kär vän. Det tror jag.

Frances, del 3, Joanna Hellgren
Tredje och avslutande delen i Joanna Hellgrens trilogi om Frances och personerna i hennes närhet. JÄTTEBRA. Jag blev något förvirrad när en ny karaktärs berättelse kom in, för att jag är glömsk, men allt löste sig när jag läste en recension av serieromanen som jag googlade fram. När jag till slut fattade, fattade jag också det jättebra slutet.

Looking for Alaska, John Green
Det är fascinerande att det finns böcker som hela min kropp längtar tillbaka till, som jag vet och har haft erfarenhet av att de är sorgliga. Det är som att jag vill få ett slag i magen eller längtar efter att bli fälld psykiskt. LfA är en av dem och till slut gav jag med mig. Jag hade kunnat författa ytterligare ett inlägg om LfA som är mer strukturerat och mer sammanhängande än det jag skrev i all febrig hast efter att jag även läste ut Paper Towns i ungefär samma veva, hösten 2011, men jag har inte de orden nu. LfA innehåller mycket kloka ord som är värda att påminnas om. Den är som en hand att hålla när det är svårt.




--- + BONUS!!! + ---

"Inlägg som jag tänkt skriva, men som förmodligen aldrig kommer att göra", nr 1: Min Marilyn

I vilken jag inledande presenterar min anteckningsbok (med Marilyn Monroe på omslaget, därav titeln), där jag skriver in vilka böcker jag läst, samt filmer (och teaterföreställningar, de är få, därav denna parentes) jag sett, månadsvis. Den här idén dök upp, när jag insåg att jag skulle se mer än dubbelt så många filmer än böcker jag skulle läsa ut, vid mars månads slut. Den slutliga siffran hamnade på 20 sedda filmer, mot 4 lästa böcker. I väntan på att detta inlägg på något mirakulöst vis ska materialiseras, vill jag tipsa om några av de filmer jag sett den här månaden. OBS jag försöker inte förvandla denna blogg till en bok- och filmblogg. Förlåt på förhand för att det här inlägget blir superlångt.

1. Her
Den här filmens titel borde egentligen skrivas med versaler och fetstilt och vara understruket samtidigt, för att jag såg den två gånger. Den slog väldigt hårt i mitt hjärta. Den handlar om kärlek som är omöjlig. Allt är bra med den. Musiken, dialogerna, skämten, färgerna.. Om jag skulle jämföra den med en film: som en blandning mellan Lost in translation och Lars and the real girl. Jag grät. Jag lyssnade på The Moon Song mer än 122 gånger efter att ha sett filmen.

2. Martyrs
Sjukaste filmen jag sett på länge. Innehåller väldigt jobbiga scener, samt sjuk plot twist. Den tog aldrig slut. Det minst sjuka är kanske att jag och mina vänner hittade den här filmen i en gammal skvallertidning under rubriken "skräckfilmer du måste se" eller något liknande. Alltså, det är ju en skräckfilm, men kanske inte en sådan man i första hand tänker på. Jätterått material. Ska jag vara ärlig skrek jag, blundade och höll för öronen mest.

3. Nymphomaniac I och II
Hur är det möjligt att man ska kunna förklara vad denna film handlar om, när det enda man tänker på är slutscenen som bara gör en frustrerad? Men: skitbra, verkligen. Historien om Joe är uppdelad på ett Wes Anderson-vis och skapar intressant diskussion om hur filmen hade varit om samtliga könsroller hade varit ombytta. Mycket naket naturligtvis och tunga scener. Jag såg den förkortade versionen, men är nyfiken på hur den oklippta versionen är.

4-9. The Grand Budapest Hotel, Smala Sussie, Weekend (2011), Wadjda, Midnight in Paris, Stories We Tell.